nieuws

Oud-minister Ella Vogelaar overleden

Stedenbouw

Voormalig PvdA-minister en vakbondsvrouw Ella Vogelaar is overleden. Vogelaar is 69 jaar oud geworden.

Oud-minister Ella Vogelaar overleden

Vogelaar was minister van Wonen, Wijken en Integratie in het kabinet-Balkenende IV en werd bekend om de ‘Vogelaarwijken’, de veertig achterstandswijken in de grotere steden die volgens haar de meeste aandacht van het kabinet moesten krijgen.

Ze kwam als minister in zwaar weer, onder meer na een berucht interview met Rutger Castricum van GeenStijl. Die vroeg haar naar de aanstelling van een spindoctor, iets wat ze in eerste instantie ontkende. Castricum bleef haar volgen en bevragen, maar Vogelaar deed er het zwijgen toe, wat tot minutenlange ongemakkelijke televisie leidde.

Daarnaast kwam ze onder vuur te liggen over de verbouwing van het cruiseschip SS Rotterdam door woningcorporatie Woonbron, waarbij de kosten enorm uit de hand waren gelopen. De verbouwing was oorspronkelijk geraamd op zes miljoen euro, maar in het najaar van 2008 bleken de kosten te zijn opgelopen tot tweehonderd miljoen euro. Vogelaar werd onder meer verweten dat ze als toezichthouder op de corporatie onvoldoende had opgelet en niet adequaat had opgetreden.

Uiteindelijk moest Vogelaar eind 2008 onder druk van de PvdA-top het veld ruimen. Ze werd als minister opgevolgd door Eberhard van der Laan.

Vogelaar is maandag overleden in haar woonplaats Utrecht. Ze is 69 jaar geworden.

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels