nieuws

Nominaties ARC19 Stedenbouw Award bekend

Stedenbouw

De genomineerde projecten voor de ARC19 Stedenbouw Award zijn Ruimtelijk Raamwerk Merwe-Vierhavens Rotterdam door Gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam en DELVA Landscape Architecture | Urbanism; Ontwikkelingsplan Nieuw Gent door De Nijl Architecten en Belvedere Maastricht door Palmbout Urban Landscapes en Gemeente Maastricht. Dit maakt de jury onder leiding van Jeroen de Willigen (De Zwarte Hond, stadsbouwmeester Groningen) vandaag bekend.

De ARC19 Stedenbouw Award wordt toegekend aan een plan (masterplan, lokaal ontwikkelingsplan of regionaal plan) dat een positieve impact heeft of zal hebben op de fysieke of milieukwaliteit van een gebied en/of op het economische en sociale welzijn van een gemeenschap. Ze wordt dit jaar voor de eerste maal toegekend. Voor de Award zijn 38 projecten met een grote variëteit ingezonden. Op 7 november wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de feestelijke uitreiking in Pakhuis West te Amsterdam.

Ruimtelijk Raamwerk Merwe-Vierhavens Rotterdam door Gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam en DELVA Landscape Architecture | Urbanism

Het Ruimtelijk Raamwerk M4H is een strategisch document voor de verdere ontwikkeling van Merwe-Vierhavens Rotterdam tot een stadsdeel dat de kraamkamer van de innovatieve maakindustrie zal gaan vormen. Het raamwerk vertrekt vanuit de identiteit van de haven en de bestaande structuren. De dokken worden omgevormd tot getijdenparken, de Havenallee wordt bestemd voor voetgangers en fietsers en de monumentale Ferro-gashouder en Citrusveiling krijgen een publieke functie . Door het plan heen lopen verschillende groenstructuren en zachte verbindingen die M4H fysiek verbinden met de omliggende wijken. Lees meer>>

Ontwikkelingsplan Nieuw Gent door De Nijl Architecten, De Smet Vermeulen Architecten, Reijndorp, Tractebel Engineering

Nieuw Gent is een sociale woonenclave achter de Zwijnaardsesteenweg in Gent (B). Vijf van de zeven hoogbouwstroken worden vervangen door open bouwblokken. Het park wordt vergroot, punctuele inbreidingen en voorzieningen scherpen de publieke ruimte aan. Het ontwikkelingsplan biedt een strategisch en ruimtelijk kader voor de revitalisatie van de wijk, toegespitst op het gebied rondom het Rerum Novarumplein en de hoogbouwzone met het park. Lees verder>>

Ontwikkelingsplan Nieuw Gent door De Nijl Architecten

Ontwikkelingsplan Nieuw Gent door De Nijl Architecten, De Smet Vermeulen Architecten, Reijndorp, Tractebel Engineering

Belvedere Maastricht door Palmbout Urban Landscapes en Gemeente Maastricht

Belvedere is een groot herstructureringsproject dat reikt vanaf de noordwestelijke binnenstad van Maastricht tot aan de periferie bij de Belgische grens. De kiem tot verandering is gelegd in het Masterplan uit 2003. Hierin zijn landschap en infrastructuur zo gereorganiseerd, dat een stabiel raamwerk voor een langdurig transformatieproces ontstaat: een driedimensionaal ontwerp van de ondergrond. Door de aanlanding van de Noorderbrug te verschuiven, is de knoop van verkeersbrug, afritten, water- en vestingwerken en natuurgebieden ontrafeld. Lees meer>>

Belvedere Maastricht: (vlnr) Noorderbrug, Frontenpark en Sphinxkwartier 2019 (foto Aron Nijs)

Selectie

Voor de ARC19 Stedenbouw Award onderscheiden de plannen zich door de manier waarop ze bijdragen aan zowel een leefbare stad als aan welzijn en welvaart van de samenleving. Belangrijk is voorts dat de opdrachtgever achter de inzending staat. Plannen die voor eerdere edities zijn ingezonden, maar zich verder hebben ontwikkeld en nog altijd relevant zijn, zijn in volgende jaren wederom welkom.

Jury

De jury van de ARC19 Stedenbouw Award bestaat dit jaar uit Jeroen de Willigen (voorzitter, De Zwarte Hond, stadsbouwmeester Groningen), Daphne van der Wal (Le Far West), Patrick van der Klooster (BPDi), Thijs van Spaandonk (Bright – The Cloud Collective) en Harm Tilman (secretaris, de Architect).

Bekijk hier de genomineerde projecten

ARC19: Ruimtelijk Raamwerk Merwe-Vierhavens Rotterdam – Gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam en DELVA Landscape Architecture | Urbanism

Reageer op dit artikel