nieuws

Nieuwe tender voor Medical Business Park van Amsterdam UMC van start

Stedenbouw

Nieuwe tender voor Medical Business Park van Amsterdam UMC van start
Beeld Shutterstock

De gemeente Amsterdam nodigt in opdracht van Amsterdam UMC partijen uit om in te schrijven op een tender voor de ontwikkeling van een onderdeel van het Medical Business Park (MBP) in Amsterdam Zuidoost.

Het MBP is een medisch georiënteerd bedrijventerrein op het terrein van Amsterdam UMC. De tender is uitgeschreven voor een kavel binnen het park waarop minimaal 7.000 m2 en maximaal 7.528 m2 bruto vloeroppervlak gerealiseerd dient te worden voor bedrijven en instellingen gericht op medisch gerelateerde dienstverlening. Het gaat onder meer om laboratoria en maatschappelijke dienstverlening met de daarbij behorende ondersteunende kantoorfuncties. Deze nieuwe activiteiten krijgen een plaats op kavel E van het Medical Business Park. In totaal is op het park 100.000 vierkante meter beschikbaar voor nieuwbouw.

Spark is het tijdelijk onderkomen van het Europees Medicijnagentschap EMA, een ontwerp van Powerhouse Company. Beeld Ronald Tilleman

Internationale positie regio Amsterdam

De verhuizing van de European Medicines Agency naar Amsterdam is een belangrijke impuls geweest voor de positie van de metropoolregio Amsterdam als internationale life sciences & health-hub. De verdere ontwikkeling van het Medical Business Park is een volgende stap om deze positie te versterken. Voor bedrijven in deze sector wegen mogelijkheden om intensief samen te kunnen werken met relevante partijen steeds zwaarder bij de keuze voor een vestigingslocatie of de beslissing om bestaande activiteiten uit te breiden. De aanwezigheid van meer dan 300 LSH-bedrijven en een uitgebreide talentpool zijn belangrijk, maar de metropoolregio moet ook de voorzieningen hebben om de kennisuitwisseling te vereenvoudigen en de kosten van onderzoek te kunnen delen. Het realiseren van een gebouw met extra laboratoriumcapaciteit past in het beleid van de gemeente Amsterdam om de positie van de metropoolregio als innovatie- en onderzoekshub voor het life sciences & health cluster te versterken. Ook aan de Zuidas worden de laboratoria van Amsterdam UMC en de Vrije Universiteit uitgebreid en gemoderniseerd.

Ontwikkeling Medical Business Park

De tender van kavel E is de eerste in een reeks. In totaal is op het Medical Business Park 100.000 vierkante meter beschikbaar voor nieuwbouw. De beoogde uitbreiding van de laboratoriumcapaciteit speelt in op de groeiende vraag naar hoogwaardige laboratoriumruimte. De marktontwikkelingen vragen van onderzoekers dat ze hun onderzoek verbreden en versnellen, terwijl ze tegelijkertijd ontwikkelkosten reduceren. Daarom wordt steeds vaker gebruik gemaakt van gedeelde onderzoekvoorzieningen. Voor wetenschappers is een laboratoriumcentrum aantrekkelijk om hun kennis te delen met meer partijen en commercieel toepasbaar te maken.

De te realiseren laboratoria dienen te voldoen aan hoge classificatie-eisen en moeten innovatieve onderzoekvoorzieningen kunnen huisvesten. Ook moeten ze door meerdere partijen tegelijk kunnen worden gebruikt, en moet bij de ontwikkeling rekening worden gehouden met de wetenschappelijke en economische samenwerking met Amsterdam UMC en andere kennisinstellingen.

Amsterdam UMC Imaging Center

Door de capaciteitsuitbreiding in Amsterdam Zuidoost, waar eerder dit jaar ook het Amsterdam Skills Centre opende (een internationaal trainingscentrum voor chirurgen, medisch specialisten en ander medisch personeel ontworpen door Valtos Architecten & Adviseurs), komen hoogwaardige researchmogelijkheden straks ook binnen het bereik van (door)starters. Dit vergroot de kans op wetenschappelijke en commerciële doorbraken en biedt meer mogelijkheden om door te groeien tot volwassen onderneming.

Amsterdam UMC heeft al praktijkervaring opgedaan met een vergelijkbaar initiatief door, samen met commerciële partners, het Amsterdam UMC Imaging Center op te zetten. Als dit centrum op 31 oktober a.s. opengaat, zullen de wachttijden voor medische scanonderzoeken naar verwachting worden gehalveerd.

De tender staat online op Tenderned

Lees ook:

Reageer op dit artikel