nieuws

Rotterdam gaat de hoogte in met daklandschappen

Stedenbouw

Rotterdam gaat de hoogte in met daklandschappen
Sleeping Giants geschilderd door het Franse kunstenaarsduo Ella & Pitr op het Zwemcentrum in Rotterdam.

Rotterdam wil de ruimte in de stad beter benutten met publieke ruimten bovenop bestaande en nieuwe gebouwen. Met de energietransitie, klimaatadaptatie en sociale opgaven wordt het steeds drukker op elke vierkante meter. Een belangrijke oplossing voor de schaarste aan binnenstedelijke ruimte is het benutten van 18 km2 aan platte daken. Deze week is hierrvoor het Multifunctionele Dakenprogramma gelanceerd.

De gemeente Rotterdam is al decennia voorloper als het gaat om groene daken. Er ligt al 360.000 m2 aan groen en 168.000 m2 aan zonnepanelen op de Rotterdamse daken, voor opvang van water en opwekken van duurzame energie. Maar er kan meer.

Op papier krijgt elke dakfunctie een eigen kleur. Van groen voor vergroening en meer biodiversiteit, tot blauw voor waterberging en paars voor woondaken. Deze indeling ondersteunt alle partijen bij de plannen die moeten zorgen voor diversiteit op de daken. De bedoeling is ‘gouden combinaties’ te maken door verschillende functies te combineren.

Aanpak

Bij het aanleggen van een daklandschap, werkt de gemeente samen met tal van andere organisaties en Rotterdammers. Van bewonersorganisaties tot energieleveranciers. De gemeente informeert, betrekt, stimuleert te investeren, maar ontwikkelt ook beleid en past wet- en regelgeving aan om het gebruik van daken te stimuleren. Ook innovatie van nieuwe toepassingen is een belangrijk onderdeel.

Lees ook:

Resultaten voor ‘dakendagen’

 

Reageer op dit artikel