nieuws

Niet honderden, maar 18.000 projecten in de knel door stikstof

Stedenbouw

Niet honderden, maar 18.000 projecten in de knel door stikstof

Maar liefst 18.000 projecten kunnen geraakt worden door de uitspraak van de Raad van State (RVS) over stikstof. Eerder werd uitgegaan van honderden of duizenden, maar de omvang van de stikstofproblematiek is volgens een raming van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een stuk groter, meldden bronnen aan de NRC.

Bij de eerdere schattingen waren bouwprojecten op lokaal niveau niet meegerekend. De schattingen baseerden zich vooral op grote projecten van de Rijksoverheid, schrijft de krant.

Rondgang

Het Interprovinciaal Overleg (IPO) maakte voor het ministerie een rondgang langs lokale overheden en kwam zo tot de raming van 18.000 projecten. Haagse bronnen bevestigen dat er inderdaad vele duizenden woningbouw infrastructuur- en landbouwprojecten mogelijk stil komen te liggen, meldt ANP.

Minister Carola Schouten had de raming deze week met de Tweede Kamer willen delen in een brief over de omvang van de stikstofproblematiek. Die brief is tot zeker eind volgende week uitgesteld, schrijft NRC. Het ministerie wacht volgens de krant nog altijd op een nieuwe rekenmethode voor de uitstootgrenzen.

Uitspraak

De RvS oordeelde dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) van Nederland niet voldoet aan Europese regels. In dat programma was vastgelegd dat een project stikstof mocht uitstoten, ook in de buurt van specifiek beschermde natuurgebieden, zolang de belofte maar werd gedaan dat de uitstoot in de toekomst zou worden gecompenseerd. De RvS-uitspraak zorgt dat grote projecten als de opening van Lelystad Airport en de verbreding van de ring rond Utrecht ernstige vertraging oplopen.

Bron Cobouw.nl/Marije de Leeuw

Lees ook:

Reageer op dit artikel