nieuws

KCAP en CITYFÖRSTER winnen internationale prijsvraag in Bratislava, Slovakije

Stedenbouw

KCAP en CITYFÖRSTER winnen internationale prijsvraag in Bratislava, Slovakije
Beeld © Immocap

KCAP heeft, in samenwerking met CITYFÖRSTER, de prijsvraag voor een nieuw cultureel district in Bratislava gewonnen. Het project omvat een state-of-the-art concert- en congresgebouw, dat een nieuwe landmark voor de stad zal worden. De locatie is gelegen in de wijk Trnavské Mýto, een belangrijk subcentrum in het noordoosten van Bratislava, op een kruispunt van openbaar vervoer, een levendig marktplein en een woonwijk.

Toelichting KCAP – De locatie zal de komende jaren cruciale veranderingen ondergaan, maar de oorspronkelijke functie als cultureel en sociaal centrum zal ook in de nieuwe ontwikkeling behouden blijven. Door de komst van een nieuw intercitystation zal de bereikbaarheid van de locatie aanzienlijk vergroot worden; daarmee transformeert het gebied tot een strategische herontwikkellocatie voor een transit-oriented development. De huidige bebouwing, het voormalige Trade Union House uit de tijd van het communistische regime, is sterk vervallen en beschikt niet over de voorzieningen en veiligheidsnormen die van een eigentijds cultureel centrum verwacht mogen worden. De locatie is eigendom van projectontwikkelaar Immocap die ook de initiatiefnemer is achter de internationale architectuurprijsvraag.

KCAP en CITYFÖRSTER waren een van de zeven internationale architectenteams die werden uitgenodigd om een ontwerpvisie te presenteren. Projectontwikkelaar Immocap zocht vooral naar een inventieve stedelijke aanpak voor het herstel van de culturele en sociale functie en de revitalisering van de openbare ruimte, waarvan het potentieel op dit moment onbenut is. De jury selecteerde het team van KCAP als winnaar.

Multifunctionele concert- en congreslocatie als hart van het gebied

Samen met CITYFÖRSTER ontwikkelde KCAP een sterke stedenbouwkundige visie waarin de nieuwe multifunctionele concert- en congreslocatie als hart van het gebied fungeert. Het voorstel voorziet in waardevolle openbare ruimtes op stads- en buurtniveau, die ook voor buitenevenementen geprogrammeerd kunnen worden. Bovendien creëert het project nieuwe voetgangersverbindingen om de gefragmenteerde omliggende wijken weer met elkaar te verbinden. De autovrije openbare ruimtes optimaliseren en bevorderen het gebruik van duurzame vervoersmiddelen als trein, tram en bus.

Als winnaar van de competitie ontvingen KCAP en CITYFÖRSTER een ontwerpopdracht voor stedenbouw en architectuur om hun visie verder uit te werken. Voor beide bureaus is dit het eerste project in Slowakije. Het project bevindt zich momenteel in de tweede voorbereidende fase. In deze fase werkt de investeerder samen met KCAP, CITYFÖRSTER en andere relevante experts aan het scherper stellen van het plangebied op basis van gedetailleerde analyses, audits en studies waarin de culturele en sociale behoeftes van Bratislava worden onderzocht.

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel