nieuws

Bosrijk Eindhoven is als ‘wonen in een beeldentuin’

Stedenbouw

Bosrijk Eindhoven is als ‘wonen in een beeldentuin’
Bostorens Bosrijk Eindhoven door Marcel Lok_Architect. Beeld ML_A/Studio Blad

Bosrijk is een woonlocatie in ontwikkeling in Meerhoven Eindhoven, gelegen te midden van het Meerbos, Park Meerland en het Beatrixkanaal. Voor de locatie zijn diverse clusters ingepland waarvoor tenders zijn uitgeschreven. De uitslag van clusters 1 en 9 zijn nu ook bekend, deze zijn gewonnen door respectievelijk GAAGA en Marcel Lok_Architect in samenwerking met Studio BLAD.

Het wonen in Bosrijk wordt vormgegeven als ‘beelden in een beeldentuin’; woningen worden ingepast in het bestaande landschap. Voor de verschillende clusters zijn ontwerpen gemaakt. Onderstaand de impressies van de winnaars (eerder of onlangs bekend gemaakt).

Cluster 1: Het Bosbad door GAAGA en MAAK space

GAAGA ontwierp woongebouw ‘Het Bosbad’. Het is geïnspireerd door het Japanse gebruik Shinrin-Yoku, waarbij je jezelf met al je zintuigen ‘onderdompelt’ in het bos om tot rust te komen. Het gebouw is evenwichtig vormgegeven met natuurlijke materialen, mens- en milieuvriendelijk gebouwd en nauw verbonden met het bomenrijke parklandschap. De houten gevel geeft het gebouw een vriendelijke uitstraling met een herkenbare identiteit die past bij de lommerijke omgeving. Als een bospad voert een groene passage dwars door het gebouw heen. Het beeld van de boomstam-kolommen raakt vervlochten met het beeld van de bomen in het park.

Het gebouw is ontworpen voor duurzaam energie- en grondstofgebruik: bij de bouw, in het gebruik, bij onderhoud en aan het eind van de levensfase. Minimaal 85% van toegepast gewicht bestaat bijvoorbeeld uit circulaire materialen. En met de koele passage, het groendak, tripleglas en goede isolatie beperken we de koel- en verwarmingsbehoefte. (Partners MAAK space, NIBE, Van Rossum. Opdrachtgever Kikx Development. Impressies: YuconVR)

Het Bosbad door GAAGA. Beeld YuconVR

Cluster 9: Bostorens door Marcel Lok Architect (ML_A)

Marcel Lok_Architect (ML_A) heeft in samenwerking met landschapsarchitecten Studio BLAD en ontwikkelaar Building4you Developments de tender voor cluster 9 in Bosrijk Eindhoven gewonnen. Het ontwerp ‘Bostorens’ bestaat uit een compact ensemble van vijf vrijstaande grondgebonden woningen rondom een collectief hof, waarbij een reeks in hoogte variërende volumes op een informele wijze geschakeld zijn en zorgen voor een afwisselend en sculpturaal beeld. In het plan wordt naast het bereiken van hoge energieprestaties veel aandacht besteed aan durabiliteit, biodiversiteit en circulariteit.

Bostorens Bosrijk Eindhoven door Marcel Lok_Architect. Beeld ML_A/Studio Blad

Bostorens Bosrijk Eindhoven door Marcel Lok_Architect. Beeld ML_A/Studio Blad

Cluster 14, Buurtschap Waldschap door Mix Architectuur, Landlab Studio voor Landschapsarchitectuur

Buurtschap Waldschap bevat in totaal 48 woningen met het landschap als uitgangspunt. Landschap en wonen vloeien naadloos in elkaar over. Het plan bestaat uit vier clusters van woningen met doorzichten en toegangen naar het landschap, dat een openbaar karakter heeft. Parkeren wordt uit het zicht – half verdiept tussen de woningen – aangelegd waardoor een hoogteverschil ontstaat tussen het dek en het landschap. Van dit hoogteverschil wordt gebruik gemaakt in de woningen, die daardoor extra hoge woonruimtes krijgen. Er worden alleen circulaire bouwmaterialen gebruikt en de huizen zijn volledig zelfvoorzienend. De houten woningen hebben geïntegreerde zonwering. Afhankelijk van de ligging zijn de daken voorzien van zonnepanelen of sedum.  (LPM Development, Mix Architectuur, Landlab Studio voor Landschapsarchitectuur. Duurzaamheid: Merosch).

Buurtschap Waldschap Ontwikkelwedstrijd Boswijk

Cluster 14: Buurtschap Waldschap door Mix Architectuur, Landlab Studio voor Landschapsarchitectuur

Cluster 18: Zuiver door Marc Koehler Architects, Boom Landscape, Tom van Tuijn Stedenbouw, Superuse Studio’s

Bosrijk Zuiver maakte een plan voor cluster 18 van Bosrijk in Eindhoven. Het plan is een circulair en duurzaam alternatief op de typische Nederlandse woonwijk. Door de (33) woningen te bundelen in drie compacte ensembles ontstaat er een groen hart voor sportief, sociaal en natuurlijk buiten leven. Uitgangspunt is het landschap zo open en groot mogelijk te houden door de woningen in drie volumes (De Hof, De Heuvel en Het Lint) te verdelen en zoveel mogelijk naar de rand van het gebied te plaatsen. De verspringende gevels en de trapsgewijze opbouw van de volumes zorgen voor mooie overgangen tussen het landschap en de woningen. De woningen hebben diverse buitenruimtes op maaiveld en op platte daken. Centraal in het gebied is een grote open ruimte met plaats voor water en speelvoorzieningen. De compacte ensembles vergroten de ruimtelijke ervaring. Het plan laat een duidelijke visie zien op het landschap.
Het project is ontwikkeld en ontworpen door BPD/Sprangers, Marc Koehler Architects, Boom Landscape, Tom van Tuijn Stedenbouw, Superuse Studios, Peter Mensinga (Arup) en Robert Snep (Wageningen University & Research).

Zuiver van BPD Ontwikkeling en Sprangers Vastgoedontwikkeling ontwikkelwedstrijd Bosrijk

Cluster 18: Zuiver door Marc Koehler Architects, Boom Landscape, Tom van Tuijn Stedenbouw, Superuse Studio’s

Cluster 20: Outside In van HETHUIS en FAAM architects

Outside In van HETHUIS en FAAM architects bestaat uit een volume met twee geschakelde woningen. Het uitgangspunt van dit plan is een helder volume, doorsneden door twee strategische zichtlijnen naar het landschap. Opvallend is de weerspiegelende gevel, waardoor het volume opgaat in het boslandschap. De zichtlijnen koppelen het gebouw aan het landschap en omvatten op maaiveld het overdekt parkeren en een tuin, en op de verdieping een daktuin. Op het snijvlak van de twee zichtlijnen is een vide.

Overdag bieden de spiegelende gevels privacy voor de bewoners en vanuit de omgeving gaan de woningen op in het landschap. In de avonduren verdwijnt de abstractie en geeft het interieur zich prijs. Wonen vindt plaats op de eerste verdieping. Er is sprake van een privé ommuurd terras en een meer publiek terras in de daktuin in de zichtlijn.

Outside van HETHUIS en FAAM architects ontwikkelwedstrijd Bosrijk

Outside door HETHUIS en FAAM architects

De geschakelde woningen zijn ‘all electric’. Alles is duurzaam aan deze woningen. Een bijzonder innovatief systeem is de warmtepomp die aan een app van Buienradar is gekoppeld. De apparaten gaan niet direct werken als ze weten dat de zon binnen afzienbare tijd, en voor een piekmoment, gaat schijnen en ze dus direct van zonne-energie gebruik kunnen maken. Bezonning en energiegebruik worden zo op elkaar afgestemd.

Lees ook:

 

Foto's

Reageer op dit artikel