nieuws

Atelier PUUUR wint selectie marktboxen Waterlooplein Amsterdam met SmARTbox

Stedenbouw

Atelier PUUUR wint selectie marktboxen Waterlooplein Amsterdam met SmARTbox
SmARTbox Waterlooplein Amsterdam door Atelier PUUUR

Voor de herinrichting van het Waterloopplein in Amsterdam mag Atelier PUUUR de nieuwe marktboxen ontwerpen. Een meerderheid van de bewoners en (markt)ondernemers geeft de voorkeur aan het ontwerp van de SmARTbox. Samen met de gemeente, markt en omliggende bewoners gaat Atelier PUUUR het ontwerp nu verder uitwerken.

Het Waterlooplein staat bekend om de historische markt. Het hele plein, inclusief de markt, het stadhuis met voorplein en het straatgedeelte, krijgt nu een nieuwe invulling. Doel is om de aantrekkingskracht van deze historische plek te versterken.

Een onderdeel van de vernieuwing zijn de verouderde marktboxen. Deze worden anders gegroepeerd en krijgen een vriendelijkere, uitnodigende uitstraling. Dat moet er voor zorgen dat de boxen meer onderdeel gaan uitmaken van de markt.

SmARTbox Waterlooplein Amsterdam door Atelier PUUUR

Beeld Atelier PUUUR

SmARTbox

Na een architectenselectie is Atelier PUUUR uitgekozen voor het ontwerp van deze nieuwe marktboxen. Het bureau komt met het voorstel van de SmARTbox, een multifunctionele box die het plein op meerdere manieren moet activeren.

De boxen zijn opgetrokken uit duurzame materialen en krijgen een groen dak. De boxgevels zijn van binnenuit aangelicht en fungeren als expositieruimtes op het plein. Aan de zijkanten van de boxen zijn geïntegreerde zitbanken gemaakt als openbaar meubilair voor het plein.

Lees verder

 

 

Foto's

Reageer op dit artikel