nieuws

Sponstuin als proeftuin voor extreme weersomstandigheden

Stedenbouw

Sponstuin als proeftuin voor extreme weersomstandigheden
Sponstuin Rotterdam door (beeld) De Urbanisten

In Rotterdam is begin juli de Sponstuin geopend. In deze cirkelvormige proeftuin wordt onderzocht hoe een stad groen kan worden ingericht in tijden van klimaatverandering. Het initiatief en ontwerp voor de bijzondere tuin komt van de Rotterdamse organisatie van stadsontwerpers en landschapsarchitecten De Urbanisten.

Een goede manier om de weersextremen te ondervangen, is volgens De Urbanisten om de stad in te richten als een spons. Een spons kan snel water opnemen, het water lang vasthouden en ook weer teruggeven als dat nodig is.

Om te onderzoeken hoe dit er in de praktijk kan uitzien is de Sponstuin aangelegd. In de Sponstuin worden nieuwe concepten getest voor het opvangen, het vasthouden en het teruggeven van hemelwater aan de natuurlijke omgeving. Daarvoor wordt er geëxperimenteerd met grondmengsels, beplantingssoorten en nieuwe sponstechnieken. Het gedrag van het water wordt twee jaar lang met hulp van de Rotterdamse Veldmeetdienst gemonitord om te leren en deze kennis toe te passen in de praktijk. En het is natuurlijk ook gewoon een mooie tuin om van te genieten en in te verblijven. De Urbanisten zijn dit unieke experiment gestart, samen met de Voedseltuin en de gemeente Rotterdam.

Bron: De Groene Ruimte en De Urbanisten

Reageer op dit artikel