nieuws

RoundAround: Zelfvarende ‘Roboat units’ verbinden centrum Amsterdam met Marineterrein

Stedenbouw

RoundAround: Zelfvarende ‘Roboat units’ verbinden centrum Amsterdam met Marineterrein
RoundArdound: Zelfvarende ‘Roboat units’ verbinden centrum Amsterdam met Marineterrein. Beeld Massachusetts Institute of Technology en Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions

MIT en AMS Institute werken aan een autonome bootverbinding tussen het centrum van Amsterdam en het Marineterrein. Onder de naam roundAround moeten de zelfvarende boten straks honderden mensen per uur naar de overkant brengen. De ‘Roboat units’ zullen steeds slimmer en beter worden naar mate ze meer varen en ervaring opdoen.

RoundAround is de eerste dynamische ‘brug’ bestaande uit Roboat units. Het concept overbrugt de waterweg tussen het Marineterrein Amsterdam en het centrum van Amsterdam. Zo wordt de reistijd tussen beide gebieden teruggebracht tot minder dan twee minuten.

RoundArdound: Zelfvarende 'Roboat units' verbinden centrum Amsterdam met Marineterrein. Beeld Massachusetts Institute of Technology en Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions

Beeld Massachusetts Institute of Technology en Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions

Roboat units

“De Roboat units van de roundAround leren en reageren zelfstandig op de dynamiek van deze Amsterdamse waterweg,” aldus Carlo Ratti (MIT Senseable City Lab). “De autonome boten zullen steeds slimmer en beter worden naar mate ze meer varen en ervaring opdoen. Deze opgebouwde ervaring komt weer van pas wanneer de boten in andere delen van de stad ingezet worden, of in steden wereldwijd.”

De Roboat units bewegen zich in een cirkel over het kanaal en reageren autonoom op het verkeer van de vaarroute. Eenmaal aan wal worden de elektrische boten via een rail naar een platform met een draadloze laadinfrastructuur geleid, waar ze passagiers kunnen ophalen en afzetten. De in- en uitstapplekken zijn voorzien van bankjes voor passagiers en uitleg over het project.

RoundArdound: Zelfvarende 'Roboat units' verbinden centrum Amsterdam met Marineterrein. Beeld Massachusetts Institute of Technology en Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions

Beeld Massachusetts Institute of Technology en Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions

AMS Institute

Amsterdam Institute for Metropolitan Solutions (AMS Insitute) is een samenwerking tussen MIT, TU Delft en Wageningen University & Research. Het instituut is gevestigd in Amsterdam en wil ontwerpers, ingenieurs en sociale- en natuurwetenschappers bij elkaar brengen. Samen werken zij aan creatieve en innovatieve oplossingen voor stedelijke uitdagingen.

Het instituut is in 2014 opgericht en verhuisde onlangs naar het Marineterrein Amsterdam. Hier wil het AMS een Living Lab opzetten waar organisaties kunnen experimenteren, testen en onderzoeken. Eerder werkte het instituut ook al aan een online cursus over duurzame stedelijke ontwikkeling van metropoolregio’s.

Lees verder

 

 

Foto's

Reageer op dit artikel