nieuws

Groningen heeft mooiste station van Nederland

Stedenbouw

Groningen heeft mooiste station van Nederland
Station Groningen. Beeld Shutterstock

Het monumentale station van Groningen is door reizigers verkozen tot het ‘Mooiste station van 2019’. Andere kanshebbers waren onder andere Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal en Utrecht Centraal.

Het station van Groningen is in 1896 gerealiseerd naar ontwerp van Isaac Gosschalk. Het gebouw staat tegenwoordig bekend als een van de fraaiste monumentale stations van Nederland. Dat hebben reizigers van de NS nu bevestigd met de verkiezing tot ‘Mooiste station van 2019’.

Op dit moment zijn er ook plannen voor een grondige verbouwing (met behoud van de monumentale onderdelen) van het station. Koen van Velsen architecten en Tak restauratie architecten zijn samen met Strukton Civiel geselecteerd voor deze opgave. De verbouwing start naar verwachting volgend jaar.

Acht kanshebbers

Groningen ontving ruim een derde van alle stemmen in de verkiezing voor het mooiste station van Nederland. Op plek twee staat het historische station van Valkenburg. Zestien procent van de reizigers vindt dat het mooiste station van Nederland.

In totaal stonden er acht stations op de shortlist van de NS. Groningen en Valkenburg wisten Rotterdam Centraal (14%), Amsterdam Centraal (11%) en Utrecht Centraal (9%) achter zich te houden. Verder kon gestemd worden op Amsterdam Amstel, Den Haag Hollands Spoor en Eindhoven.

Multifunctionele hub

De verkiezing voor het mooiste station van Nederland werd dit jaar voor het eerst gehouden. Meer dan 10.000 reizigers brachten hun stem uit op hun favoriete station.

De NS wil met deze verkiezing meer stil staan bij de bijzondere en soms historische aspecten van de verschillende stations. De organisatie benadrukt dat stations steeds multifunctioneler zijn. Daarom werken ProRail en Studio Marco Vermeulen nu ook aan een onderzoek naar het Station van de Toekomst.

Lees verder

 

 

Reageer op dit artikel