nieuws

Brandweer waarschuwt: brandveiligheid bij hoogbouw in het gedrang

Stedenbouw

Brandweer waarschuwt: brandveiligheid bij hoogbouw in het gedrang
De toekomstige skyline van Den Haag. Beeld: KCAP Architects&Planners en WAX

De brandweer maakt zich grote zorgen om de forse toename van hoogbouwprojecten, waarbij de veiligheid te vaak ‘onderaan de prioriteitenlijst’ staat. Dat meldt het AD in een interview met de Haagse brandweercommandant Esther Lieben.

Lieben is ook landelijk portefeuillehouder incidentbestrijding bij de brandweer en zegt dat ze moeite heeft met de vele hoogbouwprojecten die in Nederland op de agenda staan. Haar hoogwerkers komen tot 30 meter hoogte, maar daarboven kan de brandweer een brand alleen van binnen bestrijden. “Als een toren helemaal in brand vliegt, kunnen wij echt niemand meer komen redden”, zegt ze tegen het AD.
Lieben wil dat er bij hoogbouwplannen meer aan de brandveiligheid wordt gedacht. En ze pleit voor het gebruik van betere bouwmaterialen.

Monografie Architectuur - Juni 2019

Monografie Architectuur - Juni 2019

Volgens de brandweercommendant zou voor brandveilig bouwen zo’n 10 procent van de bouwkosten moeten worden gereserveerd.
Afgelopen week wees de Volkskrant ook op de nasleep van de brand in de Londense Grenfell-toren. Meteen daarna was er veel aandacht voor de brandgevaarlijke gevelplaten die ook in Nederland overal zijn gebruikt. Die platen zijn er nog steeds, maar de ophef is weg, concludeert de krant.

Gevelplaten

Medio vorig jaar stond Nederland nog op zijn achterste benen over het mogelijke gevaar van de gevelplaten. Bij een aantal flats in Nijmegen werden de onderste gevelplaten gestript om te voorkomen dat een brand erop zou kunnen overslaan. In Rotterdam werden scholen uit voorzorg gesloten.

Maar een jaar later lijkt niemand zich er nog druk over te maken. Onlangs presenteerde de gemeente Nijmegen de resultaten van een inventarisatie van panden met gevelbeplating waarvan de brandveiligheid mogelijk in het geding is. Dat zijn er 62. Het veroorzaakte geen enkele ophef, aldus de Volkskrant. Maar volgens deskundigen zijn de risico’s niet verdwenen. Als er alleen al in Nijmegen 62 panden voor nader onderzoek in aanmerking komen, zal dat voor heel Nederland een stuk meer zijn, melden zij.

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren gaf gemeenten vorig jaar september opdracht een inventarisatie te maken van mogelijke risicopanden in hun stad. Dat overzicht is er inmiddels, maar het ministerie heeft het nog niet gedeeld. Dat zal deze zomer nog gebeuren, is de verwachting.

Bron: ANP/Cobouw

Lees ook

Hoogbouw in Nederland – de stand van zaken

Concrete plannen voor hoogbouw in Den Haag

 

Reageer op dit artikel