nieuws

‘Amsterdam een van veiligste steden’

Stedenbouw

‘Amsterdam een van veiligste steden’
Entree metrostation Amsterdam CS vanaf stationsplein Beeld Jannes Linders

Amsterdam is een van de veiligste steden. Onderzoekers van de Economist’s Intelligence Unit (EIU) komen tot die conclusie na onderzoek van vele aspecten van veiligheid: verkeer, gezondheidszorg, misdaad en digitale veiligheid.

De uitkomst lijkt op het eerste gezicht opmerkelijk, gezien de uitkomsten van het recente rapport ‘De achterkant van Amsterdam’ van hoogleraar bestuurskunde Pieter Tops en journalist Jan Tromp. Zij onderzochten in opdracht van de gemeente de drugscriminaliteit in de hoofdstad en brachten daarvoor ‘gefragmenteerde kennis uit een scala aan deelsectoren’ bijeen.

De EUI onderzocht echter ook of steden bijvoorbeeld in staat zijn om zich na een ramp te kunnen herstellen en vele andere aspecten die geen samenhang hebben met misdaad.

Vierde plek

Amsterdam staat op plek vier van de lijst met daarop zestig steden en is daarmee een van twee Europese steden die de top tien halen. Kopenhagen eindigde op een gedeelde 8e plek.

De lijst wordt aangevoerd door Tokio. Japan is met Osaka op de derde plek goed vertegenwoordigd in de top drie, die verder wordt aangevuld met Singapore. Ook de Australische steden Sydney (5) en Melbourne (10) staan hoog genoteerd. De top tien bestaat voor de rest uit Toronto (6), Washington (7) en Seoul (8).

In 2017 eindigde Amsterdam op de zesde plek van de Safe Cities Index en in 2015 als vijfde.

Bron: Vastgoedmarkt.nl

Reageer op dit artikel