nieuws

OKRA Landschapsarchitecten maakt winnend ontwerp Koopmansplein Assen

Stedenbouw

OKRA Landschapsarchitecten maakt winnend ontwerp Koopmansplein Assen
Het winnende ontwerp van OKRA Landschapsarchitecten voor het Koopmansplein in Assen

Het ontwerp voor het nieuwe Koopmansplein van OKRA Landschapsarchitecten is na een stemronde onder 12.000 Assenaren met 40 procent van de stemmen als winnaar uit de bus gekomen. Het bureau versloeg hiermee nipt Bureau B+B stedebouw en Landschapsarchitectuur. Derde en vierde zijn respectievelijk Laos Landschapsarchitectuur en Stedebouw en West 8 urban design & landscape architecture.

Eyecatcher op het plein van OKRA is de interactieve fontein die midden op het plein ligt. De fontein heeft verschillende sferen aangepast aan het moment van de dag: speelse bedriegertjes, een‘verstilde’ waterspiegel en voor ’s avonds een mystieke mist. ’s Nachts wordt de fontein verlicht.

De fontein krijgt aan een kant, in de ‘voorkamer’, elementen van de singels van Assen, teruggebracht in de vorm van lindebomen. Een afwijkende kleur steen moet doen denken aan het water dat er ooit was. Ook komen er grote banken waarop groepen mensen elkaar overdag en volgens de architect ook ’s nachts kunnen ontmoeten. Aan de andere kant ligt een serie tuinen als vier losse keien op het plein. Twee van de keien worden ingericht als echte tuin met een mix van vaste planten,struiken en bollen, een kei wordt een terras en kan ook gebruikt worden als klein podium en één kei wordt een speeltuin met een abstract hunebed.

Samen met OKRA en een nog te selecteren aannemer wordt na de zomer gestart met de technische uitwerking van het winnende ontwerp zodat dit in 2020 uitgevoerd kan worden.

Ontwerpwedstrijd

Assenaren hebben vooraf ideeën kunnen spuien over hoe zij wilden dat het nieuwe hart van het centrum eruit zou komen te zien. Er werden 600 uiteenlopende ideeën ingeleverd waarvan de rode draad was dat er water en groen op het plein zouden moeten komen. Het college stelde verder dat het plein ook prettig begaanbaar moest zijn buiten openingstijden van de winkels.

De uitslag van de stemronde: OKRA Landschapsarchitecten (Waar oud en nieuw elkaar ontmoeten) 40 procent. Bureau B+B stedebouw en Landschapsarchitectuur (de Asser trappen) eindigde op de tweede plaats met 39 procent, gevolgd door Laos Landschapsarchitectuur en Stedebouw  (Het hart van Assen, 15 procent ) en West 8 urban design & landscape architecture (Ovaol Plaots, 6 procent).

Ruim 12.000 Assenaren en Asser ondernemers stemden de afgelopen weken op hun favoriete Koopmansplein. Na een uitgebreide verificatie bleven hiervan 10.156 geldige stemmen over. In alle vier ontwerpen was water en groen teruggebracht. In de meeste ontwerpen werd de Drentse en Asser identiteit benadrukt. Er waren twee ontwerpen met hunebedden, waaronder het winnende ontwerp.

Alle ontwerpen zijn nog te zien op www.kieskoopmansplein.nl

Lees ook:

Reageer op dit artikel