nieuws

Herontwikkeling Verto Arnhem van start

Stedenbouw

Herontwikkeling Verto Arnhem van start

In Arnhem is de herontwikkeling van Verto van start gegaan. In het ontwerp van V8 Architects wordt het in 1960 gebouwde, tijdelijke stadskantoor vervangen door een duurzaam woongebouw. De verbouwingswerkzaamheden zijn inmiddels gestart.

Het oorspronkelijke gebouw is ontworpen door J.J. Konijnenburg, een oud-leerling van architect Gerrit Rietveld en in 1960 gebouwd om dienst te doen als tijdelijk stadskantoor. Vervolgens was het jarenlang in gebruik als werkplaats en atelier, nu wordt het herontwikkeld tot woongebouw.

In het ontwerp van V8 vormen de originele ontwerpprincipes het uitgangspunt. De kenmerkende, functionele helderheid van het bestaande gebouw blijft behouden. Door de sterk aanwezige horizontale ramen associeert het met het modernistische wederopbouwkarakter van de binnenstad. De balkons vormen het ‘ornament’ en voegen er een woonkarakter aan toe.

De constructie van het bestaande gebouw is van staal en varieert van grote stalen spanten op de begane grond tot verfijnde stalen  tussenregels op de verdiepingen. Om aan te sluiten bij deze consistente manier van bouwen is ook de nieuwe constructie volledig van staal gemaakt.

Toekomstbestendig

Op uitdrukkelijke wens van de opdrachtgever is het woongebouw ontworpen met een alzijdige indeling. Hiermee wordt vooruitgelopen op de ontwikkeling van de directe omgeving tot een aantrekkelijk woongebied. Om het gebouw ook in hoogte beter aan te laten sluiten op het straatbeeld heeft V8 twee woonlagen toegevoegd. Verto Arnhem wordt herontwikkeld naar BENG-maatstaven door middel van
verschillende duurzame oplossingen. Op het hele dak worden zonnepanelen geïnstalleerd en er is overal driedubbelglas toegepast. Bovendien heeft het gebouw een warmteterugwinningsinstallatie en is het aangesloten op de stadsverwarming. In de hal komt een scherm te hangen dat bewoners de energieopbrengsten van het gebouw laat zien.

Verto Arnhem heeft straks 58 vrije sector appartementen. De oplevering van het project wordt in 2020 verwacht.

Projectgegevens

Opdrachtgever: Van der Vorm Vastgoed bv
Architect: V8 Architects
Projectcoördinatie: Colliers International Real Estate Management Services bv
Adviseur constructie: Aveco de Bondt
Adviseur installatie: Kompas raadgevende ingenieurs bv
Adviseur akoestiek en bouwfysica: Kompas raadgevende ingenieurs bv
Adviseur brandveiligheid: Kompas raadgevende ingenieurs bv
Aannemer: Plegt-Vos
Bruto vloeroppervlakte: 6806 m²
Programma: 58 appartementen (huur), stallingsgarage (15 plaatsen) en
commerciële ruimten (begane grond)
Ontwerp: 2017
Realisatie: 2020

Lees ook:

Resultaten voor ‘V8 architects’

 

Foto's

Reageer op dit artikel