nieuws

Golden City Sint-Petersburg zet volgende stap in ontwikkeling

Stedenbouw

Golden City Sint-Petersburg zet volgende stap in ontwikkeling

In de ontwikkeling van het project Golden City in Sint-Petersburg door KCAP+ORANGE is een nieuwe stap gezet. Met de eerste drie van zes bouwblokken in aanbouw, markeert het vierde bouwblok, een zakendistrict, de volgende fase.

Blok 4 omvat vijf kantoorgebouwen met een totale oppervlakte van ca. 110.000 m2 en is gelegen op een terrein van 4,5 ha omvang bij de entree van Golden City. Het concept is ontworpen door KCAP+Orange en is een belangrijke stap in de uitwerking van het winnende prijsvraagontwerp voor de ontwikkeling van het meest westelijke punt van Vasilievsky Island in Sint-Petersburg tot een nieuw stuk stad met een gevarieerd stedelijk programma.

Blok 4 vormt het zakelijk visitekaartje van Golden City in Sint-Petersburg. Hoewel het onderdeel is van het totale ensemble, verschilt Blok 4 van de andere blokken vanwege het programma, bestaande uit kantoren en ondersteunende functies. Het project is strategisch gepositioneerd bij de entree van Golden City, aan de ringweg van de stad. Het heeft een optimale verbinding met het centrum van Sint-Petersburg.

In het driehoekige gebied komt een integrale en uitdagende werkomgeving. Het geheel bestaat uit los gepositioneerde gebouwen in een landschappelijke
setting. De gebouwen hebben elk een unieke vorm, en vormen samen een bijzondere ensemble van kantoren, met gedeelde functies in de plint, commercie,
kinderdagverblijf en gebouwde parkeervoorzieningen.

KCAP+Orange Golden City Block 4 Sint Petersburg, Rusland

Het landschap rondom de  gebouwen is opgevat als een doorlopend patchwork van verschillende openbare ruimten. Office plazas, weelderig groen met zitplekken, bomengroepen en goed geïntegreerde parkeervoorzieningen, allemaal verbonden door een uitgebreid web van wandelpaden. De plinten van de gebouwen zijn geprogrammeerd met retail, fitness, horeca, kinderdagopvang en overige voorzieningen.

KCAP+Orange Golden City Block 4 Sint Petersburg, Rusland

De kantoorgebouwen hebben verschillende groottes en zijn abstract vormgegeven. De gelaagde gevels zijn opgebouwd uit verschillende witte patronen, die rondom compacte glazen volumes zijn gevouwen. De verschillende patronen zorgen voor diversiteit maar ook voor samenhang. Deze buitenste gevel functioneert daarnaast als zonwering. De plint is volledig open richting de publieke ruimten voor maximale interactie tussen gebouw en buitenruimte.

De daken zijn voorzien van PV-panelen en zijn ontworpen als bijzondere hellende dak landschappen met speciale buitenruimtes van waaruit men een geweldig vergezichten heeft over de stad én de Finse Golf. Het resultaat is een natuurlijke en dynamisch kantoren landschap dat comfort geeft aan deze unieke werkomgeving. Samen met de herkenbare witte en gouden gevelmaterialen wordt het plan een onlosmakelijk onderdeel van het Golden City project.

Vasilievsky Island neemt een belangrijke plek in binnen de westers georiënteerde historie van de stad. Met een samenhangend stedenbouwkundig plan wordt het 15 ha grote terrein getransformeerd tot een nieuw stuk stad met een gevarieerde mix van stedelijke functies, waarmee het plan ook de omliggende gebieden zal faciliteren en onderling verbinden. Door zijn ligging aan de Golf van Finland – direct grenzend aan de Cruise-terminal – zal Golden City gaan functioneren als de nieuwe stadsentree tot Sint-Petersburg, voor alle bezoekers die de stad met de boot bereiken.

Projectgegevens

Opdrachtgever Glorax Development
Ontwerp KCAP+ORANGE
Team KCAP Ruurd Gietema, Masha Pidodnia, Hagen Zeisberg, Kasper Hauschultz Hansen, Yizhe Guo
Team ORANGE Patrick Meijers, Jeroen Schipper, Kapilan Chandranesan, Adriano Cirigliano, Maria Gómez Garrido, Eric Eisma, Julija Osipenko, Panagiotis Seltsiotis, Elena Staskute, Irina Vaganova
Projectomvang perceel – 4,49 ha, kantoren – 105.700 m2, inclusief commerciële plint; ondergrondse parkeergarage, 2 parkeergebouwen, kleuterschool.
Datum september 2018>

Lees ook:

 

 

Foto's

Reageer op dit artikel