nieuws

Bicycle Architecture Biënnale toont rol fiets in de stad van de toekomst

Stedenbouw

Bicycle Architecture Biënnale toont rol fiets in de stad van de toekomst
Xiamen Bicycle Skyway | Dissing+Weitling (Xiamen, China)

15 ontwerpen uit 9 verschillende landen, waaronder 4 projecten uit Nederland (Delft, Den Haag, Purmerend en Utrecht), zijn geselecteerd om deel uit te maken van de Bicycle Architecture Biennale (BAB). De BAB is een rondreizende tentoonstelling van opvallende architectonische ontwerpen van over de hele wereld, die de fiets centraal stelt. Voor de tweede editie van de BAB is NEXT architects aangesteld als curator.

De tentoonstelling heeft als doel om aan te tonen hoe fiets architectuur verder gaat dan alleen het functionele ontwerp, en dat het bijdraagt aan een gezondere levensstijl, een beter klimaat en een duurzame economie. De organisatie wil ook bezoekers uitdagen om mee te denken over hoe we samen in de stad van de toekomst willen bewegen en leven.

Fietsen tussen het water door Lens ºAss Architecten, Limburg/België

Fietsen tussen het water door Lens ºAss Architecten, Limburg/België

Coffee and Bikes Delft door Biq-BureauVanEig, beeld Riccardo de Vecchi

Coffee and Bikes Delft door Biq-BureauVanEig, beeld Riccardo de Vecchi

De BAB is geïnitieerd door BYCS, een Amsterdamse social enterprise die wereldwijd werkt aan het leefbaarder maken van steden door middel van de fiets. Het centraal stellen van de fiets in het ontwerp van een stad kan volgens BYCS grote voordelen hebben op de sociale cohesie, economische stabiliteit, duurzaamheid en gezondheid van iedere stad. De tentoonstelling is mede samengesteld door NEXT architects. De drie overkoepelende thema’s Routes, Connections en Destinations laten binnen de tentoonstelling de verschillende manieren zien waarop de fiets mensen en plekken positief kan veranderen.

De BAB is een van de hoogtepunten op de agenda van WeMakeThe.City, het citymaking festival van Amsterdam. De tentoonstelling is te zienvan 17 tot 21 juni in Circl op de Zuidas. Daarna zal het werk rondreizen en in binnen- en buitenland te zien zijn bij architectuurfestivals en conferenties rondom stedelijke ontwikkeling.  Het eerste aangekondigde project voor de tentoonstelling  is de Xiamen Bicycle Skyway in China van Dissing + Weitling architecture.

Lees meer:

 

 

Foto's

Reageer op dit artikel