nieuws

UNStudio ontwerpt masterplan Karle Town Centre in Bangalore, India

Stedenbouw

UNStudio ontwerpt masterplan Karle Town Centre in Bangalore, India

UNStudio heeft een masterplan gepresenteerd voor Karle Town Centre (KTC) naast het Manyata Tech Park in Bangalore, India, de Silicon Valley van India. De smart city moet een aantrekkelijke plek worden om te wonen en te werken.

De gebouwen, met opvallende afgeronde hoeken, worden geverfd met witte verf die is ontwikkeld door UNStudio en Monopol Colors om warmte te reflecteren. De verf, The Coolest White, is speciaal ontworpen om steden duurzamer te maken door het gebruik van airconditioning te verminderen en om ‘urban heat’ te voorkomen. Daktuinen op strategische punten moeten voor schaduw en koele lucht zorgen in de straten beneden.

KTC-Bangalore-India-door-UNStudio-10

UNStudio’s bedrijf voor architectuurtechnologie UNSense werkt voor het project samen met Karle Infra, een Indiase ontwikkelingsmaatschappij voor stedelijke infrastructuur. Samen plaatsen zij sensoren in het masterplan om gegevens te verzamelen die kunnen worden gebruikt om de omgeving aan te passen voor het welzijn van de bewoners.

KTC-Bangalore-India-door-UNStudio-8

Het verkeer wordt in het masterplan beperkt tot bepaalde delen van de stad. Wegen leiden naar strategische afzetpunten. De rest van de stad heeft grote autovrije parken en tuinen ontworpen door studio Baljon Landscape Architects uit Amsterdam. Het ontwerp voor het straatmeubilair is aangepast aan de gebouwvormen zodat KTC een uniform uiterlijk krijgt. Dit maakt deel uit van een Urban Branding Manual dat door UNStudio speciaal is ontwikkeld voor het masterplan.

KTC-Bangalore-India-door-UNStudio-8

Naast gemengde gebouwen met huizen en winkels, krijgt het KTC een theater, pleinen, verhoogde winkelgebieden en trappen in amfitheaterstijl als openbare ontmoetingsplekken. Er is ook een promenade langs de oever van het Nagavara-meer gepland.

Projectgegevens

Opdrachtgever Karle Infra PVT Ltd
Locatie: Bangalore, India
Bouwoppervlak: 930.000 – 1.2 miljoen vierkante meter
Locatiegrootte: circa 25 hectare
Programma: Mix-use
Ontwerp: UNStudio Masterplan en Urban Branding
Team: Ben van Berkel, Gerard Loozekoot with Harlen Miller, Maurizio Papa, Filippo Lodi, and Atira Ariffin, Bianca Dobru, Dana Behrman, Emma Whitehead, Jacques van Wijk, Jung Jae Suh, Maria Zafeiriadou, Pietro Scarpa, Sibilla Bonfanti, Yuntao Xu
Landschapsarchitect: BALJON Landscape Architects, Amsterdam
Infrastructuur masterplan: Aurecon, Melbourne
Masterplan adviseur: Ross Bonthorne, Sydney

Lees ook:

 

Foto's

Reageer op dit artikel