nieuws

Transformatieplein 2019: Wonen, werken en horeca in het Ringparkgebouw

Stedenbouw

Transformatieplein 2019: Wonen, werken en horeca in het Ringparkgebouw

Tijdens Provada 2019 presenteren architectenbureaus op het Transformatieplein hun ideeën en referentieprojecten over gebouwen, gebieden en steden aan een collectief van stakeholders. Deze keer: Amsterdam.

Vastgoedontwikkelaar Boelens de Gruyter en eigenaar Round Hill zijn met de gemeente Amsterdam in gesprek over herontwikkeling en transformatie van het omvangrijke Ringpark-kantoorgebouw in Amsterdam Nieuw-West. Doel is een aantrekkelijk gemengd programma te realiseren voor wonen, werken en horeca.

Het karakteristieke Ringparkgebouw (20.000 m2 kantoorruimte) dateert uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Het omvangrijke pand werd in opdracht van Nedlloyd, een van de partners in het latere Delta Lloyd, ontworpen door architectenbureau De Vlaming en Salm. De voorkant kijkt uit op Ringweg A10. De achterkant grenst aan de vijver van het Rembrandpark. Bijzonder in die tijd was de door De Vlaming en Salm bedachte vrije indeling. Verplaatsbare tussenwanden maakten het mogelijk de omvang van kantoorruimten op eenvoudige wijze aan te passen aan de vraag. Na het vertrek van Delta Lloyd veertig jaar geleden bood het gebouw onder meer onderdak aan de Nederlandse tak van Credit Lyonnais en later de Fortis bank.

Ringparkgebouw Amsterdam

Dure aankoop

Woningbelegger Round Hill kocht het complex, inclusief de grote parkeerplaats aan de voorkant van het gebouw en een aangrenzend kavel, vorig jaar voor zeventig miljoen euro van Fortress Investment Group. Het gebouw is deels nog in gebruik als kantoorpand en biedt onderdak aan een twintigtal (tijdelijke) gebruikers. De rest van het gebouw, inclusief het voormalige bedrijfsrestaurant van Nedlloyd aan de kant van het park, staat leeg en wacht op een nieuwe bestemming.
Round Hill is over een haalbaar scenario in gesprek met de gemeente Amsterdam. Boelens de Gruyter treedt daarbij op als gedelegeerd ontwikkelaar. ‘Aanvankelijk bestond het plan om het gebouw te slopen en een omvangrijk woningprogramma te ontwikkelen’, zo zegt projectontwikkelaar ir. Joëlle Lokhorst. ‘Maar sloopt betekent kapitaalvernietiging. Ook is het minder duurzaam. Daarom varen we in het overleg met de gemeente een wat andere koers. Amsterdam heeft behoefte aan nieuwe kantoorruimte. Ook in de zone langs de Ringweg. Daarom onderzoeken we de haalbaarheid van functiemenging: deels werken, deels wonen en andere voorzieningen. Bekeken wordt of het oude gebouw daarbij op een of andere manier kan worden behouden. Daarnaast is er op de parkeerplaats en op een aangrenzende kavel ruimte beschikbaar voor verdichting en nieuwbouw. Uiteindelijk moet een gebied ontstaan waar ook ’s avonds voldoende levendigheid wordt geboden.’

Rembrandtpark Amsterdam

Parkentree

Het Ringparkgebouw ligt ingeklemd tussen de Nachtwachtlaan en het Rembrandtpark. De vernieuwing van het gebied wordt door de gemeente aangegrepen om de toegang vanuit Amsterdam Nieuw-West naar het park drastisch te verbeteren. ‘Het Rembrandtpark is misschien wel het minst bekende park van Amsterdam. Wij zien nu een mogelijkheid om het Rembrandtpark vanaf de westkant van de stad een aantrekkelijke entree te geven. Ook dat moet onderdeel van de plannen worden’, aldus gemeentelijk projectmanager Kees Visser.

Het overleg moet dit jaar leiden tot wat in gemeentejargon heet een fase1-besluit. Ook moeten partijen elkaar zien vinden in een nieuwe erfpachtovereenkomst. Pas daarna is sprake van uitwerking van concrete bouwplannen. Lokhorst durft niet te speculeren op de uitkomst. Wel wijst ze erop dat het huidige bestemmingplan de mogelijkheid beidt voor hotelontwikkeling.

 

Op 4-5-6 juni organiseren Vastgoedmarkt en de Architect (Vakmedianet) in RAI Amsterdam tijdens de PROVADA het Transformatieplein. In de stand van Vastgoedmarkt presenteren architectenbureaus hun ideeën en referentieprojecten over gebouwen, gebieden en steden aan een collectie van stakeholders. Het betreft projecten die gevestigd zijn in de gemeenten Amsterdam en Rotterdam en in de provincie Overijssel. Kijk voor meer informatie op Transformatieplein.nl en voor meer informatie over andere  gebieden waarop architecten pitchen Transformatieplein.nl/gebieden.

Lees meer over het Transformatieplein 2019

 

Reageer op dit artikel