nieuws

Transformatieplein 2019: Sloterdijk moet hyperstedelijk en stoer gebied worden

Stedenbouw

Transformatieplein 2019: Sloterdijk moet hyperstedelijk en stoer gebied worden
beeld Shutterstock

Het is de bedoeling dat Sloterdijk I Zuid door sloop-nieuwbouw als een van de eerste gebieden van Haven-Stad zal transformeren van een bedrijventerrein naar een hoogstedelijk woonwerkgebied. Vandaar een gebiedsbezoek met architecten en stedenbouwkundigen voor het Transformatieplein 2019.

Het is een goed functionerend bedrijventerrein met weinig leegstand, is te merken tijdens het gebiedsbezoek aan Sloterdijk I Zuid, blok II-Zuid in Amsterdam voor het Transformatieplein 2019. Juist door alle bedrijvigheid is het nog moeilijk voor te stellen dat hier op korte termijn mensen gaan wonen.

Dat Sloterdijk op de schop gaat is zeker, maar hoe lang het traject gaat duren is moeilijk te zeggen, blijkt tijdens het gebiedsbezoek aan blok II-Zuid voor het Transformatieplein 2019. Het is de bedoeling dat Sloterdijk I Zuid door sloop-nieuwbouw als een van de eerste gebieden van Haven-Stad zal transformeren van een bedrijventerrein naar een hoogstedelijk woonwerkgebied met zo’n 4700 woningen en voor 80.000 m2 bvo aan werkfuncties.

Ambities

De ambities zijn in ieder geval torenhoog voor het tweede blok dat op de planning staat voor herontwikkeling. Stedenbouwkundige Arjan Klok en projectmanager Sloterdijk I Paul Moons van Amsterdam begeleiden het bezoek en schetsen een kader voor de ruimtelijke kwaliteit die hyperstedelijk en stoer moet zijn. ‘Iets wat wij nog niet echt kennen in Amsterdam. Dat is toch meer iets Rotterdams. Tegelijkertijd moet er ook veel water en groen komen. Zo goed als zeker wordt de doorgaande Sloterdijkerweg dichtgegooid. Dat moet een groenstrook worden met de kwaliteit van Westerpark. Het spoor blijft echter wel langs deze groenstrook lopen, dus daar zullen geluidsschermen moeten komen’, legt Klok uit.

Nog geen uitwerking blokpaspoort

Hoe de transformatie moet verlopen blijkt eigenlijk de moeilijkste vraag voor alle partijen. Want eigenlijk is er geen echt blokpaspoort, zoals dit wel gewoon is voor Amsterdam. Klok: ‘Het is meer een programmatisch uittreksel. We hebben nog geen uitwerking gemaakt met hoogbouw ten opzichte van laagbouw. En hoewel de OV-voorzieningen met station Sloterdijk en de metro dichtbij al voldoen, is het gebied nu nog vrij geïsoleerd van de stad en dat moet veranderen.’

In principe staan de eigenaren open voor de transformatie. Maar mede doordat de rendementen van de verhuur goed zijn en de Amsterdamse norm voor woningbeleid is gewijzigd is naar 40–40-20, geven de aanwezige eigenaren van dit blok aan dat de urgentie om te starten met de herontwikkeling wat minder groot is geworden in de afgelopen jaren. Een goed plan zou daar bij helpen.

Architecten

Architecten zijn hard nodig om mee te denken Klok en Moons geven aan dat het bestemmingsplan niet in beton is gegoten. ‘We werken met een faciliterend bestemmingsplan, dat maatwerk specifiek wordt ingezet voor elk veld. Dus in tegenstelling tot andere projecten kijken we wat het beste tegemoet komt aan de randvoorwaarden. Daarom hebben we de ontwerpers heel hard nodig’, zegt Klok.

De aanwezige architecten van JHK en Studio Hartzema vragen zich daarop hardop af wat voor hen de doelstelling moet zijn. Klok antwoord: ‘Het kan zijn dat er hier over vijf jaar alleen in het eerste blokje woningen zijn en mensen wonen. Dat zijn dan echt pioniers, maar die moeten hier dan wel zelfvoorzienend kunnen zijn. Ik denk dat architecten moeten gaan wennen dat zij voor een deel ook de stedenbouwkundige fase moeten doorlopen. Maak eerst een SO en daarna is het waarschijnlijk 1,5 jaar wachten tot er een vervolgontwerp kan komen. Dat is schakelen voor architecten, maar dit is transformatie.

Transformatieplein LogoOp 4-5-6 juni organiseren Vastgoedmarkt en de Architect (Vakmedianet) in RAI Amsterdam tijdens de PROVADA het Transformatieplein. In de stand van Vastgoedmarkt presenteren architectenbureaus hun ideeën en referentieprojecten over gebouwen, gebieden en steden aan een collectie van stakeholders. Het betreft projecten die gevestigd zijn in de gemeenten Amsterdam en Rotterdam en in de provincie Overijssel. Kijk voor meer informatie op Transformatieplein.nl en voor meer informatie over andere  gebieden waarop architecten pitchen Transformatieplein.nl/gebieden.

Lees ook:

Reageer op dit artikel