nieuws

Transformatieplein 2019: Opknapbeurt voor winkelstraten op Rotterdam-Zuid

Stedenbouw

Transformatieplein 2019: Opknapbeurt voor winkelstraten op Rotterdam-Zuid
Groene-Hilledijk-Beeld Google Maps

De winkelstraten Beijerlandselaan en de Groene Hilledijk op Rotterdam-Zuid krijgen de komende tien jaar een grote opknapbeurt.

Deze twee belangrijkste winkelstraten in het stadsdeel Feijenoord moeten weer aantrekkelijke winkelstraten worden waar omwonenden op een prettige manier kunnen winkelen, wonen en verblijven. Dat is de kern van de nieuwe aanpak Hand in Hand, een alliantie van de gemeente en verschillende partners. Aanpakken van het vastgoed, de openbare ruimte, het winkelaanbod en de ondermijning zijn daarbij speerpunten.

De vitaliteit van de straten staat volgens de gemeente Rotterdam onder druk. Er is sprake van verschraling van het winkelaanbod en ondermijnende criminaliteit drukt eerlijke economie weg. Wethouder Barbara Kathmann (Economie en Wijken, PvdA): ‘Winkelstraten hebben concurrentie van onder meer webwinkels. Dat geldt ook voor de Beijerlandselaan en de Groene Hilledijk. Daarom willen wij in delen van de winkelstraten de winkels concentreren en de andere delen transformeren naar winkels of voorzieningen zoals bijvoorbeeld tandartspraktijken of fysiotherapeuten.’

Kansen en aanpak

Toch liggen er volgens de gemeente kansen voor het winkelgebied. Er wordt gewezen op de gebiedsontwikkelingen Parkstad en Stadionparken er zijn nieuwe financiële middelen voor Zuid vanuit de gemeente en de Rijksoverheid. Een aantal panden op de Beijerlandselaan en Groene Hilledijk met een slechte uitstraling hebben echter een negatief effect op de omgeving.

Sociale Winkelbouw Corporatie

De in totaal 240 winkels zijn eigendom van 140 particuliere pandeigenaren. Dat maakt regie op de diversiteit van het winkelbestand zeer lastig. De gemeente verwerft daarom een flink aantal panden. ‘Eén van de vernieuwende elementen uit het plan is de oprichting van de Sociale Winkelbouw Corporatie, waardoor we echt kunnen sturen op een betere toekomst van deze straten’, aldus wethouder Moti (Nationaal Programma Rotterdam-Zuid, PvdA).

Aanpak rotte kiezen

Circa 20 tot 30 procent van de panden komt in eigendom van de gemeente of van private Alliantiepartners. Inmiddels zijn al 24 panden verworven. Deze panden worden opgeknapt, krijgen een andere invulling of worden getransformeerd naar een heel andere functie. Dit laatste gebeurt vooral op de Groene Hilledijk waar onder andere ruimte komt voor meer zakelijke en dienstverlenende bedrijven. Ook kunnen hier winkels worden getransformeerd naar woningen. Twee ‘rotte kiezen’, de kleine zijstraten Groningerstraat en de Adriaen Nimantsstraat, maken straks plaats voor 21 nieuwe woningen.

Financiële middelen

De financiële middelen komen uit het programma NPRZ, van de directie Veiligheid en van Stadsontwikkeling. Het gaat om een initieel bedrag van ongeveer 12 miljoen euro voor de jaren 2019 – 2022. Partners uit het plan zijn onder andere NPRZ,  woningcorporatie Woonstad Rotterdam, Veiligheidspartners, Bedrijven Investerings Zone (BIZ), hogeschool InHolland en Humanitas.

Transformatieplein LogoDe Groene Hilledijk is één van de gebieden die door de Gemeente Rotterdam is ingebracht in het Transformatieplein 2019. Op 4-5-6 juni organiseren Vastgoedmarkt en de Architect (Vakmedianet) in RAI Amsterdam tijdens de PROVADA het Transformatieplein. In de stand van Vastgoedmarkt presenteren architectenbureaus hun ideeën en referentieprojecten over gebouwen, gebieden en steden aan een collectie van stakeholders. Het betreft projecten die gevestigd zijn in de gemeenten Amsterdam en Rotterdam en in de provincie Overijssel. Kijk voor meer informatie op Transformatieplein.nl en voor meer informatie over andere  gebieden waarop architecten pitchen Transformatieplein.nl/gebieden.

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel