nieuws

Nominaties Award Beste Openbare Ruimte 2019 bekend

Stedenbouw

Nominaties Award Beste Openbare Ruimte 2019 bekend
Groene Loper in Eindhoven door MTD landschapsarchitecten

De Vijfhoek/Fietsparkeergarage Strawinskylaan in Amsterdam, de Groene Loper op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven en de Trekvaartzone in Kampen maken kans op de Award Beste Openbare Ruimte. Dat heeft de jury onder leiding van Annemieke Fontein bekend gemaakt. De jury beoordeelde de 29 inzendingen op drie criteria: functionaliteit, robuustheid en esthetiek. 

De Vijfhoek in Amsterdam door de gemeente Amsterdam en wUrck

Het parkje De Vijfhoek en de eronder gelegen fietsparkeergarage Strawinskylaan, tussen de Zuid-as en de kop van de Minervalaan, vormen samen een belangrijke kwaliteitsimpuls in de openbare ruimte. De jury was zeer te spreken over de sterk aanwezige burgerparticipatie in dit plan.

Mede door het betrekken van omwonenden is bedacht de fietsenstalling onder De Vijfhoek te plaatsen waardoor beide onderdelen uitstekend langs elkaar heen eigen functie kunnen uitoefenen. Hier wordt nog aan toegevoegd dat het ontwerp een prettige schakeling  maakt tussen de anonieme ruimtes op de Zuid-as en de woonwijk aangrenzend aan De Vijfhoek met veel aandacht voor gebruiksmogelijkheden voor omwonenden, werkenden en kinderen.

De Vijfhoek / Fietsparkeergarage Strawinskylaan in Amsterdam door de gemeente Amsterdam Zuidas en wUrck

De Vijfhoek / Fietsparkeergarage Strawinskylaan in Amsterdam door de gemeente Amsterdam Zuidas en wUrck

Groene Loper in Eindhoven door MTD landschapsarchitecten

De Groene Loper is een onderdeel in de visie op het toekomstige imago van de campus van de TU/e. MTD landschapsarchitecten is gevraagd om voor de compacte campus een herinrichtingsplan op te stellen, waarvan de Groene Loper een belangrijke structuurdrager is geworden. Dit gebied moet gaan fungeren als een ‘scenic walk’, waar langzaam verkeer elkaar ontmoet. “Het is knap werk om in zo’n compacte ruimte sense of place en intimiteit te verwezenlijken, maar dat is gelukt,” aldus de jury.

De jury is unaniem over de esthetische kwaliteit van het ontwerp. Deze past bij de esthethiek van de gebouwde omgeving en onderscheidt zich daarmee. Er is veel aandacht voor het maken van een verblijfsklimaat met goede zitgelegenheden.

Trekvaartzone in Kampen door TLU landschapsarchitecten

In de Trekvaartzone, gelegen tussen een landbouwgebied en de stad, staan natuurontwikkeling en recreatief gebruik voorop. Voorheen werd een wandeling door het gebied verhinderd door de relatief slechte toegankelijkheid van het terrein. Met het nieuwe ontwerp is het mogelijk gemaakt een ommetje te maken langs de verschillende kenmerken van het gebied, en kunnen kinderen er nu volop spelen.

De jury oordeelt dat er goed gebruik is gemaakt van de bestaande natuur. Het is een ambachtelijk en tegelijk functioneel ontwerp. De vormgeving is natuurlijk en terughoudend. Met bescheiden middelen wordt maximaal effect bereikt. Er is met veel zorgvuldigheid een gebied gecreëerd waar voor elke doelgroep wat te doen is en het water een plek wordt om te verblijven en actief te gebruiken.

Trekvaartzone in Kampen door TLU landschapsarchitecten

Trekvaartzone in Kampen door TLU landschapsarchitecten

Award Beste Openbare Ruimte

Voorzitter van de jury is dit jaar Annemieke Fontein (gemeente Rotterdam). Verder bestaat de jury uit Annette Duivenvoorden (Platform 31), Ben Kuipers (Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitectuur), Hans Karssenberg (STIPO), Peter de Bois (Office4UrbanreSearch) en Peter de Visser (gemeente Zoetermeer)

Eerder wonnen de Binnenrotte in Rotterdam (2018), de Groene Loper in Breda (2017), Kerckebosch in Zeist (2016), het Kustwerk in Katwijk (2015), het Erasmuspark Rotterdam (2014) en het Wilhelminaplein Leeuwarden (2013) de Award Beste Openbare Ruimte.

 

Reageer op dit artikel