nieuws

ProRail en Studio Marco Vermeulen werken aan station van de toekomst

Stedenbouw

ProRail en Studio Marco Vermeulen werken aan station van de toekomst
Station Arnhem Centraal door UNStudio, beeld Shutterstock

ProRail wil 3,5 miljard investeren in de vernieuwing van bestaande stations. Daarnaast wil het bedrijf ongeveer twintig nieuwe stations bouwen. Met deze plannen wil de spoorbeheerder inspelen op de groei van het aantal reizigers.

“Het station verandert voortdurend. En de komende jaren zullen de behoeften, wensen en aantallen reizigers verder veranderen,” aldus Astrid Bunt, directeur Stations ProRail. Daarom presenteert de spoorbeheerder plannen die inspelen op de vragen en mogelijkheden van de toekomst.

Station van de Toekomst

In haar plannen spreekt ProRail over het Station van de Toekomst. Daarbij zet het bedrijf in op duurzame en comfortabele stations. Door in te zetten op nieuwe technologieën, wil de spoorbeheerder daar slim op inspelen.

“ProRail wil klaar zijn voor de toekomst en is daarom volop bezig met innovaties op het spoor. Wanneer vervoerders vragen om infrastructuur waar je met automatisch rijdende treinen over kunt rijden, moeten wij die infrastructuur al hebben liggen,” schrijft Pier Eringa, topman bij ProRail.

Station NXT

Stations zijn vandaag de dag nog tamelijk monofunctionele voorzieningen, vooral gericht op reizen. De strategische ligging van de locaties in het stedelijk weefsel maken meer mogelijk. ProRail ziet het station van de toekomst als een multifunctionele en gelaagde hub.

Studio Marco Vermeulen heeft onder de naam Station NXT! een plan gemaakt voor dit station van de toekomst. Vier lagen accommoderen deze verschillende functies. Van de basisfuncties reizen en overstappen tot het ontmoeten en verblijven.

Station van de Toekomst: NXT door Studio Marco Vermeulen voor ProRail

Station van de Toekomst: NXT door Studio Marco Vermeulen voor ProRail

Regionale stations

ProRail heeft in de nieuwe visie speciale aandacht voor regionale stations. Volgens de spoorbeheerder stappen iedere werkdag ruim 1,2 miljoen reizigers in en uit op een station in de regio. Deze stations vormen de schakels tussen dorpen en steden.

Net als in de stad liggen de regionale stations vaak op goed bereikbare, strategische locaties. Ze vormen het hart van de regio. Dat biedt de mogelijkheid om de stations een maatschappelijke functie te geven.

Local Heroes

Ook voor deze regionale stations, oftewel Local Heroes, heeft Studio Marco Vermeulen een plan bedacht. Slimme toevoegingen die inspelen op de specifieke stations, dragen bij aan een prettige verblijfsomgeving. Tegelijkertijd blijft de ‘eigenheid’ van deze Local Heroes behouden.

Naast de reisfunctie krijgen de regionale stations ook andere functies. ProRail denkt daarvoor aan een gezondheidscentrum, buurtcafé of sport-, winkel- of leeromgeving. Zo moeten het bestemmingen en verblijfsplekken op zich worden.

Station van de Toekomst: Local Heroes door Studio Marco Vermeulen voor ProRail

Station van de Toekomst: Local Heroes door Studio Marco Vermeulen voor ProRail

Lees verder

 

 

Reageer op dit artikel