nieuws

OMA and Laboratorio Permanente winnen competitie voor Scalo Farini in Milaan

Stedenbouw

OMA and Laboratorio Permanente winnen competitie voor Scalo Farini in Milaan
Image courtesy of OMA and Laboratorio Permanente of copyright OMA and Laboratorio Permanente

Agenti Climatici, het masterplan van OMA’s Ippolito Pestellini Laparelli en Reinier de Graaf in samenwerking met Laboratorio Permanente, heeft de Concorso Farini-wedstrijd gewonnen voor de herontwikkeling van de Scalo Farini en San Cristoforo-locaties, twee ongebruikte emplacementen ten noorden en zuiden van de periferie van Milaan.

Agenti Climatici wijst de Scalo Farini-locatie aan als een groene zone en de San Cristoforo-locatie als een blauwe zone. Beide werken als ecologische filters: de groene zone bevat een groot park dat de hete wind uit het zuidwesten afkoelt en de lucht van giftige deeltjes zuivert. Het grote bassin in de blauwe zone reinigt het grondwater en creëert een landschap voor mens en dier. Deze twee nieuwe zones regenereren de ecologie van Milaan door het verstrekken van schone lucht en water, het aanpakken van klimaatverandering en vervuiling op een grootstedelijke schaal.

Concorso Farini -C-OMA-Laboratoria Permanente

Image courtesy of OMA and Laboratorio Permanente of copyright OMA and Laboratorio Permanente

Openbare ruimte

In dit nieuwe waardesysteem wordt de openbare ruimte – inclusief water, groen en bruggen – vastgelegd en is de toekomst van overgebleven gebouwen onzeker. In Farini is de omvang van de ontwikkelingen afhankelijk van de toekomstige economische ontwikkelingen van de stad, waardoor een aanpasbaar en veerkrachtig ruimtelijk kader ontstaat dat kan reageren op de schokken van de nationale politiek en de wereldeconomie.

Concorso Farini -C-OMA-Laboratoria Permanente

Image courtesy of OMA and Laboratorio Permanente of copyright OMA and Laboratorio Permanente

De wedstrijd werd georganiseerd door de openbare vervoersmaatschappijen Ferrovie dello Stato, FS Sistemi Urbani S.r.l. en RFI, in samenwerking met de gemeente Milaan, de regio Lombardije en ontwikkelaar Coima SGR. Andere finalisten in de competitie waren Baukuh, Arup, Grimshaw en Kengo Kuma and Associates Europe.

Het team van OMA bestond uit Laboratorio Permanente (IT), Vogt Landscape Architects (CN), Philippe Rahm Architectes (FR), Net Engineering (IT), Ezio Micelli (IT), Arcadis Italia (IT), Temporiuso.net (IT) en Luca Cozzani (IT).

Concorso Farini -C-OMA-Laboratoria Permanente

Image courtesy of OMA and Laboratorio Permanente of copyright OMA and Laboratorio Permanente

Credits

Ontwerp OMA / Ippolito Pestellini Laparelli & Reinier de Graaf
Status prijsvraag
Programma Masterplan
GFA 468.301 m2 (Scalo Farini) & 140.199 m2 (Scalo San Cristoforo)
Partners Ippolito Pestellini Laparelli, Reinier de Graaf
Team Massimo Tenan, Paolo Caracini

In samenwerking met:
Lokale architect Laboratorio Permanente
Landschap, meteorologisch consultant Philippe Rahm Architects
Landschap Vogt Landscape Architects
Duurzaamheid Arcadis Italia
Sociale innovatie Temporiuso
Verkeer/transport Net Engineering
Stedelijke politiek en economie Ezio Micelli

Lees ook:

 

Foto's

Reageer op dit artikel