nieuws

Start herinrichting Schilperoortpark Leiden

Stedenbouw

Start herinrichting Schilperoortpark Leiden
Beeld: Studio Hartzema

Deze week is het startsein gegeven voor de herinrichting van het Schilperoortpark in Leiden. De aanleg van het landschapsplan is de laatste fase van de transformatie van de voormalige Cité Médicale naar een groene woon-, werk- en onderwijscampus op steenworp afstand van station Leiden Centraal. Het masterplan van de transformatie is door Studio Hartzema i.s.m. VVKH architecten opgesteld.

Toelichting Studio Hartzema – Het plan heeft de ontwikkelingsmogelijkheden vastgelegd met behoud van de bestaande cultuurhistorische en ruimtelijke kwaliteit, met als uitgangspunt dat nieuw en oud ensembles vormen met eigen domeinen binnen het park. Aan de vroeg 20e eeuwse monumentale bakstenen gebouwen wordt nieuwbouw toegevoegd die als staande accenten boven de bomen uitkomen en het park zichtbaar maakt vanuit de omgeving.

Herinrichting Schilperoortpark Leiden door Studio Hartzema

Beeld: Studio Hartzema

Van het in totaal 12ha groot plangebied wordt driekwart ingericht als openbaar park met verschillende sferen. Het park legt de verbinding tussen het noordelijk gelegen Bos van Bosman en het Leeuwenhoekpark aan de zuidzijde van het Schilperoortpark. Twee bouwplots zijn ingevuld door Hogeschool Leiden en een kantoorgebouw van de universiteit. Op de overige zes plots worden ruim 1.500 woningen gerealiseerd, waarvan de helft studentenwoningen. In totaal ontstaat door transformatie, sloop en nieuwbouw een bouwvolume van 180.000m2.

Herinrichting Schilperoortpark Leiden door Studio Hartzema

Beeld: Studio Hartzema

Parkinrichting

De ruimte tussen de gebouwen wordt ingericht naar een ontwerp van Studio Hartzema i.s.m. EDM Tuin en Landschap. Het huidige parkachtige karakter wordt verder uitgebouwd. Met de toevoeging van nieuwe paden, een speelweide en een grote vijver krijgt het park een open en toegankelijk karakter met een hoge verblijfskwaliteit. Monumentale bomen zijn behouden en extra bomen toegevoegd. Omdat het gebied ligt op de uitloper van een oude strandwal is de begroeiing met beuken, dennen en lindes karakteristiek voor een zandige ondergrond.

Toelichting Studio Hartzema - Het plan heeft de ontwikkelingsmogelijkheden vastgelegd met behoud van de bestaande cultuurhistorische en ruimtelijke kwaliteit, met als uitgangspunt dat nieuw en oud ensembles vormen met eigen domeinen binnen het park. Aan de vroeg 20e eeuwse monumentale bakstenen gebouwen wordt nieuwbouw toegevoegd die als staande accenten boven de bomen uitkomen en het park zichtbaar maakt vanuit de omgeving.

Beeld: Studio Hartzema

Leiden Bio Science Park

Het Schilperoortpark is onderdeel van het Leiden Bio Science Park, een campus gericht op onderzoek en bedrijvigheid op het gebied van life sciences en health. Een gebied dat zich ontwikkelt tot een dynamische stedelijke omgeving waarbij functiemenging en aansluiting op de omgeving centraal staan. Net als voor de campus als geheel geldt voor het Schilperoortpark dat het een gezamenlijke ontwikkeling is van Universiteit Leiden en gemeente Leiden. Ter ere van de oprichter van het Leiden Bio Science Park, Prof. dr. Rob Schilperoort (1938-2012), wordt in het park een kunstwerk geplaatst.

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel