nieuws

Mecanoo wint competitie Grand Central in Frankfurt am Main

Stedenbouw

Mecanoo wint competitie Grand Central in Frankfurt am Main
Beeld: Mecanoo

Frankfurt am Main is met ruim 700.000 inwoners de vijfde stad van Duitsland. Het is een hoogbouwstad met zo’n dertig torens hoger dan honderd meter in en rond het centrum. De bevolking groeit en er is behoefte aan woningen in alle marktsegmenten. Op loopafstand van het centraal station, op de locatie van het voormalige stationspostkantoor, wordt een multifunctionele woontoren ontwikkelt door Phoenix en Gross & Partner. De competitie die hiervoor is uitgeschreven is gewonnen door Mecanoo.

Toelichting Mecanoo – De locatie grenst aan de Hafenstrasse en de Adam-Riese-Strasse en ligt aan de noordzijde van het spoor. In de afgelopen jaren is een transformatie begonnen van het gebied tussen het spoor en de Frankfurter Messe. De komst van de woontoren met flexwerkplekken, retail, horeca, fitness en een kinderdagverblijf is een belangrijke impuls voor deze transformatie van een gebied met bedrijven naar een gemengde buurt met wonen en werken. Ook de aanpak van de openbare ruimte draagt hieraan bij. Aan de spoorzijde komt een lineair park dat doorloopt tot aan het Centraal Station. Aan de stadszijde wordt een groen plein toegevoegd als levendige openbare ruimte die het gebied verbindt met de buurt en het centrum van de stad.

Frankfurt Grand Central  - Mecanoo

Beeld: Mecanoo

Industriële sfeer

Het ontwerp van de toren met haar koperkleurige metalen gevel in combinatie met glas is geïnspireerd door de industriële sfeer van de locatie. Als de trein het station nadert, worden treinreizigers verwelkomt door de toren. Het ontwerp bestaat uit een ensemble van twee volumes op een basement. De 140 meter hoge toren heeft sociale woningen tot de zevende verdieping en koopwoningen en penthouses op hogere lagen. Het lagere volume bestaat uit sociale woningen. De twee torens zijn verbonden door een basement met een transparante plint. Hier liggen de entrees naar de woningen en de voorzieningen die de plint en de omliggende openbare ruimte verlevendigen.

Frankfurt Grand Central  - Mecanoo

Beeld: Mecanoo

Dynamische vorm

De 140 meter hoge toren heeft een dynamische vorm die lijkt te bewegen als je omhoog kijkt. Hoger wordt de toren breder en de ronde hoeken transformeren geleidelijk in rechte hoeken. Dit subtiele spel van lijnen en perspectieven geven de toren een karakteristiek silhouet. Het zijn niet de plattegronden van de woningen die steeds groter worden, maar de balkons die van maat en positie veranderen. Op de bovenste lagen voegen glazen schermen een extra gelaagdheid toe aan de gevelopbouw en verdwijnen de insnijdingen van de balkonstroken.

Frankfurt Grand Central  - Mecanoo

Beeld: Mecanoo

Projectgegevens

– Programma: multifunctioneel complex van 58.000 m2 met 55.000 m2 woonprogramma, waarvan 16.500 m2 sociale woningen, 2 ondergrondse parkeerlagen, 1.300 m2 kinderdagverblijf en 1.700 m2 commerciële functies
– Ontwerp: Mecanoo, 2018, 1e prijs competitie
– Opdrachtgever: Groß & Partner; PHOENIX Real Estate Development GmbH

Lees ook

 

Foto's

Reageer op dit artikel