nieuws

KCAP ontwerpt hoogstedelijk HS Kwartier Den Haag

Stedenbouw

KCAP ontwerpt hoogstedelijk HS Kwartier Den Haag
HS Kwartier Den Haag door KCAP, beeld KCAP en WAX

KCAP transformeert het gebied rondom station Den Haag Hollands Spoor naar een aantrekkelijk woon- en werkgebied. Vijf torens zullen de skyline van Den Haag versterken. Dit nieuwe HS Kwartier moet een impuls geven aan zowel het stationsgebied als het centrum van de stad.

Den Haag gaat de komende jaren het voormalige industrie- en havengebied Laakhavens transformeren tot een aantrekkelijk woon- en werkgebied. HS Kwartier, het gebied rondom het station Hollands Spoor, is onderdeel van deze ontwikkeling en bovendien één van de drie polen in het Central Innovation District (CID). De gebiedsontwikkeling van HS Kwartier moet zowel een impuls geven aan de omgeving rondom station Hollands Spoor, als aan de verbindingen met het centrum van Den Haag.

KCAP is als stedenbouwkundige in opdracht van LIFE makes SENS verantwoordelijk voor de gebiedsvisie HS Kwartier. Daarnaast is KCAP als architect betrokken bij de nieuwbouw op de ontwikkelplot en bij de transformatie van het monumentale Stationspostgebouw. Dit gebouw zal als toekomstige hoofdvestiging van PostNL een belangrijke rol spelen in HS Kwartier.

Hoofdkantoor PostNL definitief naar Stationspostgebouw bij Hollands Spoor, beeld KCAP

Hoofdkantoor PostNL naar Stationspostgebouw bij Hollands Spoor, beeld KCAP

Gemengd stedelijk programma

Kenmerkend voor het gebied rondom het station Hollands Spoor zijn de uitstekende bereikbaarheid en de menging van diverse functies. Het gebied wordt met een gemengd stedelijk programma van rond 245.000 vierkante meter verdicht, waaronder een groot woningaanbod, kantoren, onderwijs, studentenhuisvesting, hotels, cultuur, horeca en retail. Een deel van de ontwikkeling is gereserveerd voor programma dat invulling geeft aan de ambities van het CID.

Daarnaast ligt de focus van de gebiedsontwikkeling op de inrichting van de openbare ruimte en worden aantrekkelijke nieuwe wandel- en fietsroutes gecreëerd en innovatieve mobiliteitsconcepten geïntroduceerd. Het is daarbij de ambitie dat het viaduct van de Waldorpstraat wordt gesloopt en er een groene stadsstraat voor in de plaats komt.

HS Kwartier Den Haag door KCAP, beeld KCAP en WAX

Den Haag tot 180 meter de lucht in met woontorens, beeld KCAP en WAX

Menselijke maat

Vijf torens zullen rondom het station Holland Spoor het programma huisvesten en de skyline van Den Haag versterken. Door de wisselende positionering van de volumes ontstaat een gevarieerd straatbeeld met levendige plinten. De verspringende gevels en de inrichting van balkons en terrassen geven een gevoel van transparantie.

De gebouwen gaan daardoor uit van de menselijke maat, ondanks de hoge dichtheden. Aan de Laakhavenzijde van het station Hollands Spoor ontstaat een fraaie stadsentree die beide zijden van het spoor verbindt. Hierbij hoort ook een levendig en functioneel heringericht stationsplein.

De gebiedsontwikkeling voor Laakhavens is op de vastgoedbeurs MIPIM in Cannes gepresenteerd. Daar is ook de anterieure overeenkomst tussen LIFE makes SENS en de gemeente Den Haag  ondertekend. 

Lees verder

 

 

Foto's

Reageer op dit artikel