nieuws

Jo Coenen over ‘zijn’ Leidsche Rijn

Stedenbouw

Jo Coenen over ‘zijn’ Leidsche Rijn

Bij het ontwerpen van stedenbouwkundige projecten gaat het bij Coenen niet om het beeld, maar over hoe stedelingen zich in ruimtes bewegen en zich daarin koesteren. In zijn ogen zijn straten, pleinen en tuinen nog lang niet uitgeput om stukken stad mee te maken. Ze geven oriëntatie aan en bieden herkenning voor velen die in een binnenstad komen. Zo ook bij Leidsche Rijn Centrum in Utrecht. In een interview met Harm Tilman verduidelijkt hij zijn standpunt.

Bekijk hier alvast een fragment uit het video-interview

De moeilijkste opgave in Utrecht is volgens hem niet de architectuuropdracht maar hoe je samen een nieuwe stad maakt. De maatsystemen zijn een goede basis om daar het spel op te spelen en verder te groeien. Inzet van Coenen is om dit in samenhang te laten gebeuren. Een ontwikkeling moet in balans zijn: alles in evenwicht en op elkaar afgestemd. Als maatverschillen ontstaan, dan kan dat heel goed zijn als je dat op een bepaalde manier doet. Het gaat altijd over de vraag wat het is om een stad te maken. Waar voelen mensen zich thuis? Herkennen ze het als centrum met een mix van functies en de bijbehorende informaliteit? Kunnen ze het zich in de loop van de tijd eigen maken?

In de monografie ‘Jo Coenen Architects & Urbanists’ is het volledige video-interview opgenomen. Tevens vind je daar een uitgebreide selectie van de belangrijkste plannen die Coenen de afgelopen jaren maakte, plus de inleiding die Harm Tilman over Jo Coenen Architects & Urbanists schreef.

cover monografie stedenbouw

Abonnees van de Architect hebben gratis online toegang tot deze monografie.

Ben je nog geen abonnee? Bestel de monografie Stedenbouw los of samen met het ruim 200 pagina’s dikke magazine van de Architect.

Lees ook:

 

 

Reageer op dit artikel