nieuws

Cepezed realiseert zelfvoorzienend busstation Spoorzone Tilburg

Stedenbouw

Cepezed realiseert zelfvoorzienend busstation Spoorzone Tilburg
Opening zelfvoorzienend busstation Spoorzone Tilburg, naar ontwerp van cepezed, beeld lucas van der wee | cepezed

In de Spoorzone Tilburg is afgelopen weekend het nieuwe busstation, naar ontwerp van cepezed, geopend. Uniek aan het project is dat het nieuwe busstation volledig zelfvoorzienend is in de energiebehoefte. Daarnaast fungeert de riante luifel als een groot verlichtingselement.

Bijzonder aan het door cepezed ontworpen infrastructuurproject is dat het busstation zelfvoorzienend is in zijn energiebehoefte. Dit door de aanwezigheid van zonnepanelen op de luifel van het royale perron. Deze leveren voldoende energie voor de luifelverlichting, de informatieborden, in de wachtbankjes geïntegreerde verwarming en een multifunctioneel paviljoen met onder meer lichte horeca.

Strakke vormgeving

Het totaalontwerp heeft de vorm van een langgerekt circuit met in het hart een groene binnenzone. De riante luifel rondom is over de volle breedte bekleed met translucent ETFE waarachter de verlichting is geïntegreerd. De luifel vormt zo één groot verlichtingselement, wat sterk bijdraagt aan gevoel van veiligheid. Daarnaast overdekt de luifel het volledige perron en zelfs een deel van de bussen, wat maakt dat reizigers altijd droog kunnen in- en uitstappen.

Voor de toekomstbestendigheid van het busstation is rekening gehouden met de mogelijkheid voor het snel opladen van elektrische bussen. De installatietechnische infrastructuur daarvoor is alvast geïntegreerd in de rand van de luifel. Ook de strakke en robuuste vormgeving draagt bij aan de duurzaamheid. De detaillering met een minimum aan hoekjes en randjes voorkomt vervuiling en beperkt de onderhoudskosten.

Zelfvoorzienend busstation Spoorzone Tilburg, naar ontwerp van cepezed, in aanbouw, beeld lucas van der wee | cepezed

Busstation Spoorzone Tilburg in aanbouw, beeld lucas van der wee | cepezed

Spoorzone Tilburg

Door de minutieuze engineering en verregaande prefabricage verliep de eind 2018 gestarte montage snel en efficiënt. Het nieuwe state-of-the-art busstation heeft de revitalisatie van OV knooppunt Tilburg en daarmee het reizigersgemak weer een belangrijke stap verder gebracht.

De Spoorzone van Tilburg is op dit moment volop in ontwikkeling. Naast het ontwerp van het busstation is cepezed ook verantwoordelijk voor de renovatie van het bestaande stationsgebouw. En onlangs opende hier ook al de LocHal, een publiek stadsforum waar onder andere de bibliotheek van de stad in is gevestigd. Al deze projecten moeten het spoorzonegebied nieuw leven inblazen.

Lees verder

 

 

Reageer op dit artikel