nieuws

Verbreding directie LODEWIJK BALJON landschapsarchitecten

Stedenbouw

Verbreding directie LODEWIJK BALJON landschapsarchitecten
Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten

LODEWIJK BALJON landschapsarchitecten heeft Marie-Laure Hoedemakers benoemd als partner. Samen met Lodewijk Baljon en Robert van der Horst vormt zij de directie. Wouter Evers wordt associate partner.

Marie-Laure Hoedemakers is landschapsarchitect (WUR 1995). De bijdrage die de landschapsarchitectuur kan leveren aan klimaatadaptatie, energietransitie en het vergroten van de biodiversiteit in stad en land hebben haar bijzondere aandacht. Ze is betrokken bij het ontwerp voor het Park en Klimaatlab Van Leeuwenhoek op de spoortunnel in Delft; de herinrichting van de Boulevard van Schagen in de duinen van Domburg; de Kwaliteitsatlas Landschap voor het voormalige Vliegkamp Valkenburg en de Vergroeningsstrategie voor het Hangaargebied.

Central Innovation District: Zone Laakhaven – Kop Binckhorst

Met team All Inclusive heeft ze ontwerpend onderzoek verricht voor de Stad van de Toekomst in het CID-gebied te Den Haag, waarin de transitieopgaven voor mobiliteit, klimaat, energie en circulariteit centraal staan. Buiten Nederland wordt gewerkt aan het Masterplan voor een centrum stedelijke ontwikkeling in Bangalore, India; en in Jordanië, waar veel Syrische vluchtelingen zijn opgenomen, ontwerpt ze een duurzame openbare ruimte in een kamp met 100.000 bewoners en voor de plaatsen in de omgeving (‘host communities’).

Ze is Dorpsbouwmeester in Nunspeet, doceert aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam en is vakcoördinator Stedenbouw en Landschap van het Professional Experience Programme (PEP).

Wouter Evers

Wouter Evers studeerde Tuin- & Landschapsarchitectuur aan de Erasmus Hogeschool, Brussel. Hij werkt bij BALJON landschapsarchitecten als ontwerper en senior projectleider aan omvangrijke, complexe projecten, waar belangen van uiteenlopende partijen worden afgewogen. Zijn expertise spitst zich toe op het doorontwikkelen van het Structuurontwerp tot Definitief Ontwerp. Hij bewaakt de hoofdlijnen, heeft oog voor detail en biedt praktische oplossingen die tot maakbare en beheerbare ontwerpen leiden. In goed overleg met opdrachtgever en aannemer draagt hij zorg voor de esthetische begeleiding van de uitvoering.

De Hoogwatergeul Veessen in Wapenveld door ZUS won onlangs de Nederlandse Bouwprijs in de categorie Civiele Kunstwerken. Beeld: Walter Herfst

Hij is als projectleider verantwoordelijk voor de inrichting van de openbare ruimte bij stedelijke transformaties, zoals Enka – Ede, Waterfront – Harderwijk, Noorderhaven – Zutphen, en het landschapsplan voor de Hoogwatergeul – Veessen-Wapenveld.

Baljon German Design Award 2019

German Design Award

Onlangs is de Golvende Brug in Beukenhorst Zuid onderscheiden met de German Design Award 2019 in de categorie Stedelijke ruimte en infrastructuur. De brug vormt de directe verbinding tussen het station van Hoofddorp en het kantorenpark Beukenhorst Zuid. Komend vanaf het station maakt de brug twee routes mogelijk en heeft daarom een uitwaaierende vorm. De twee gebogen lijnen in het platte vlak worden door verticale bewegingen versterkt. Het afbuigen voor de fietsers wordt benadrukt door een lichte bolling, terwijl een holling de voetgangers dichter bij het water brengt. Op de balustrade van roestvast staal is met perforaties een patroon van boomtakken zichtbaar: een poëtische verwijzing naar het karakteristieke beeld van de bomen langs de Geniedijk (onderdeel van de Stelling van Amsterdam) die zich aftekenen tegen de polderlucht. Overdag is het patroon afleesbaar door de zwarte gaatjes die contrasteren met het zilvergrijze staal, terwijl ’s avonds ledverlichting van binnenuit zorgt voor een inversie van het beeld: een feeërieke aanblik.

Lees ook:

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel