nieuws

Utrecht stimuleert kantorenbouw Leidsche Rijn Centrum

Stedenbouw

Utrecht stimuleert kantorenbouw Leidsche Rijn Centrum

De gemeente Utrecht wil de ontwikkeling stimuleren van kantoorruimte in Leidsche Rijn Centrum.

Volgens de Kantorenbrief 2019 zint de gemeente op maatregelen tegen de schaarste aan kantoorruimte in het nieuwe stadsdeel. Via een openbare tender moet er snel kantoorruimte in aanbouw komen. Ontwikkelaars en kantooroperators krijgen ook de aanmoediging de resterende bouwkavels langs snelweg A2 te benutten.

Verder overweegt de gemeente een nieuw programma voor de toevoeging van kantoorruimte bij station Leidsche Rijn. Het huidige programma biedt ruimte voor ongeveer 100.000 m2 nieuwe kantoorruimte. De marktruimte bedraagt 207.000 m2, zegt de gemeente op basis van onderzoek van Stec. Mogelijk wil de gemeente een deel van het niet gebouwde programma overhevelen naar een andere locatie, bij voorkeur bij een knooppunt van openbaar vervoer.

Leidsche Rijn heeft een voor Utrechtse begrippen kleine kantorenvoorraad. Per 30 september 2018 bedroeg die voorraad 39.700 m2 op een totaal van 2.451.600 m2 voor de hele gemeente, blijkt uit cijfers van Cushman & Wakefield. Daarvan stond 0,0 procent leeg.

Op kantoorlocaties met een frictieleegstand van minder dan 5 procent wil de gemeente ‘proactief’ zijn met kantoorontwikkeling. Bij minder dan 2,5 procent kan die ontwikkeling wat de gemeente betreft volledig op risico.

Met de nieuwe strategie loopt de stad vooruit op een wijziging van de Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040 door de provincie.

Bron: Vastgoedmarkt.nl

Lees ook:

SELECT Op weg naar de Midden-Europese stad: Leidsche Rijn Centrum

 

SELECT Levendig stadscentrum: Stedenbouwkundig ontwerp voor Leidsche Rijn Centrum door Jo Coenen Architects & Urbanists

 

Reageer op dit artikel