nieuws

Groosman wint architectenselectie Kreekbos Zuid Dijkdeel in Almere DUIN

Stedenbouw

Groosman wint architectenselectie Kreekbos Zuid Dijkdeel in Almere DUIN

Almere DUIN is een gebiedsontwikkeling waarin een nieuw landschap van strand, duinen, water en bossen de identiteit in belangrijke mate bepaalt. Voor het deelgebied Kreekbos Zuid Dijkdeel schreef Amvest een architectenselectie uit. Groosman is de winnaar geworden van de selectie met een ontwerp voor 50 woningen met ieder een bijzonder uitzicht en een unieke waterbeleving.

Toelichting Groosman – Kreekbos Zuid is een gebied binnen DUIN met bos en water als landschap. De rol van het landschap is een belangrijke drager van DUIN en vraagt om een grote mate van zorgvuldigheid bij de inpassing van het woonprogramma.

In het gebied Kreekbos Zuid worden drie leefklimaten gerealiseerd; wonen aan de duindijk, wonen langs de beek en wonen rondom de kreek. Ieder gebied heeft zijn eigen kenmerken en daarbij horende kwaliteiten die zorgen voor een bijzonder uitzicht en beleving van het landschap.

De duindijkwoningen hebben dankzij de terrassen uitzicht over het Almeerstrand en het IJmeer. De woningen rondom de kreek staan in een bosrijke omgeving en hebben een zitkuil die uitzicht biedt om de omliggende natuur.  De beekwoningen hebben een terras aan de Wim Eversbeek.

Inbedding in het landschap

De materiaalkleur van de woningen sluit aan bij het omliggende landschap van de drie leefklimaten. Hout dient bij iedere woning als accent voor de buitenruimtes, waar de woningen een relatie met de natuur aan gaan.
De woningen in de zanderige Duindijk hebben zachte tinten en houten veranda in de duinen. De kreekwoningen in het bos hebben voornamelijk donkere, aarde tinten. De woningen kenmerken zich door de met hout omkaderde transparante achtergevel die zich opent naar het landschap. De woningen aan de beek bestaan uit natuurlijke grijstinten en hebben een deels omsloten terras direct aan het water. De architectuur van de woningen voegt zich zorgvuldig naar het landschap, waardoor deze opgaan in hun omgeving.

Groosman Kreekbos Zuid

Tevens verzorgde Groosman het ontwerp voor het omliggende deelplan ZuiderDUIN in Almere. De gemeente Almere en gebiedsontwikkelaar en investment manager Amvest ontvingen in 2017 de NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling voor het project ZuiderDUIN.

Lees ook

Reageer op dit artikel