nieuws

MVRDV transformeert kantorencomplex ING naar groene woonwijk Westerpark West Amsterdam

Stedenbouw

MVRDV transformeert kantorencomplex ING naar groene woonwijk Westerpark West Amsterdam
Masterplan Westerpark West in Amsterdam door MVRDV, beeld CIIID

MVRDV heeft een strategisch masterplan gepresenteerd voor de nieuwe woonwijk Westerpark West in Amsterdam. Het voormalige kantorencomplex van ING wordt getransformeerd naar een groende en levendige buurt met 750 woningen. Er zijn twaalf gebouwen gepland, waarvan MVRDV er vijf zelf ontwerpt. Daarnaast zijn TANK, Blauw, KRFT, Studio Maks en DoepelStrijkers betrokken bij het project. 

Het masterplan voor Westerpark West beslaat een oppervlakte van 70.000 vierkante meter. Het langgerekte gebied tussen de Haarlemmervaart en het Brettenpad is opgedeeld in vijf kavels van elk 90 tot 250 woningen. De kavelstructuur lijnt uit met het stratenpatroon van de Gibraltarbuurt ten zuiden van het plan.

Variërende bouwblokken

MVRDV ontwierp zelf vijf gebouwen voor de nieuwe woonwijk. Deze kenmerken zich door expressieve erkers, grote overstekken of juist expressieve balkons. Ook pakt het bureau een bestaand kantoorgebouw uit de jaren tachtig aan door de gevel te vervangen voor een groene gevel.

Masterplan Westerpark West in Amsterdam door MVRDV, beeld CIIID

beeld CIIID

Daarnaast heeft het bureau collega-architecten uitgedaagd om karaktervolle gebouwen voor het gebied te ontwerpen. De ontwerpen van TANK, Blauw, KRFT, Studio Maks en DoepelStrijkers vormen samen een krachtig ensemble. Door te variëren in gebouwtypologieën en het karakter van de openbare ruimte, ontstaat een markante wijk middenin de stad.

Groene wijk

“Amsterdam heeft dringend behoefte aan woningen in allerlei groottes en prijsklassen, zowel koop als huur,” aldus Nathalie de Vries. “Gezien het grote aantal woningen die dit project toevoegt aan Amsterdam-West, hebben we volledig ingezet op architectonische diversiteit. De openbare ruimte wordt groen en sluit nauw aan bij het Westerpark.”

Masterplan Westerpark West in Amsterdam door MVRDV, beeld CIIID

beeld CIIID

Voor het landschap werkt MVRDV samen met Gustafson Porter + Bowman. Het Londense bureau was eerder al verantwoordelijk voor het ontwerp van het park rond de Westergasfabriek.

Westerpark West is ontwikkeld in samenwerking met HBB Groep, iLINQ, DGMR Adviseurs, Pieters Bouwtechniek Utrecht, DWA, Techniplan adviseurs en IGG.

Foto's

Reageer op dit artikel