nieuws

KCAP en CAUPD winnen prijsvraag Longgang Riverfront Shenzhen in China

Stedenbouw

KCAP en CAUPD winnen prijsvraag Longgang Riverfront Shenzhen in China
Masterplan Longgang Riverfront Shenzhen in China door KCAP en CAUPD, beeld Silkroad CG voor KCAP+CAUPD

KCAP en haar lokale partner CAUPD hebben de Longgang Riverfront prijsvraag in Shenzhen (China) gewonnen. De jury koos unaniem voor het stedenbouwkundig concept van het team voor het 80 hectare omvattend gebied. De internationale ontwerpwedstrijd werd in drie fases georganiseerd en startte met een selectie van vier internationale teams.

De opgave bestond uit het ontwikkelen van een transformatiestrategie en een ontwerp voor het Longgang waterfrontgebied. Dit voormalig industriële district maakt een snelle transformatie door naar een aantrekkelijk en innovatief woon- en werkgebied. De transformatiestrategie zet in op een sterke groen-blauwe hoofdstructuur met nieuwe thematische centra op knooppuntlocaties, de zogenaamde ‘river anchors’. In de laatste fase van het prijsvraagproces zoomde het team in op één van deze deelgebieden.

Historische nederzettingen

Het masterplan bevindt zich op de plek waar twee rivieren samenvloeien. Kenmerkend voor het gebied zijn de historische nederzettingen van de Hakka, een bijzondere culturele gemeenschap. Deze unieke locatie vroeg om een transformatiestrategie die op een zinvolle en respectvolle manier omgaat met het verleden.

Het concept zet in op ‘place making’ en het realiseren van een aantrekkelijke stedelijke omgeving. Het is verankerd in de besloten cultuur en geschiedenis van de Hakka-traditie. Tegelijkertijd definieert het een respectvolle transformatie van de urban villages en industriegebieden met integratie van de lokale gemeenschappen. Zo ontstaat een innovatieve en adaptieve benadering voor het creëren van toekomstbestendige steden.

Masterplan Longgang Riverfront Shenzhen in China door KCAP en CAUPD, beeld Silkroad CG voor KCAP+CAUPD

Masterplan Longgang Riverfront Shenzhen, beeld Silkroad CG voor KCAP+CAUPD

Maatschappelijke transitie

Het stedenbouwkundig concept gaat uit van een nieuw park met culturele voorzieningen en een ontwerpacademie aan het rivierfront. Daarin worden het landschap en de rivier volledig geïntegreerd, terwijl het park zijn ‘wortels’ uitbreidt naar de omliggende Hakka-structuren en het historische stadscentrum.

Het masterplan introduceert een variatie van perimeterbloktypes, die de lokale stedelijke structuren respecteren en integreren door behoud en waar gepast door nieuwe gebouwen te introduceren. Dit veelzijdige type heeft als doel flexibele ruimtes te creëren voor een nieuwe economie, die tegelijkertijd een geleidelijke maatschappelijke transitie van productie- naar innovatiegemeenschap moet bevorderen. Op deze manier levert het plan een belangrijke bijdrage aan de algemene herontwikkeling van Longgang Riverfront.

Lees verder

Foto's

Reageer op dit artikel