nieuws

10.000 nieuwe woningen rond Haagse stations

Stedenbouw

10.000 nieuwe woningen rond Haagse stations
Central Innovation District: Zone Laakhaven – Kop Binckhorst

Rond de drie grote Haagse treinstations verrijzen de komende jaren 10.000 nieuwe woningen. Op die manier wil de hofstad het hoofd bieden aan de jaarlijkse bevolkingsgroei van 4 tot 5000 inwoners tot een totaal van 630.000 in 2040. Woonwethouder Boudewijn Revis presenteerde daarvoor woensdag zijn gebiedsagenda.

De gebiedsagenda streeft er naar  om het hart van Den Haag te ontwikkelen tot een modern woon-werkgebied.  Er wordt dus niet in de ruimte rond de stad gebouwd, er komt nadrukkelijk geen nieuwe Vinexwijk. Revis wil rond de drie grote stations van de stad bouwen, te weten Centraal Station, Hollands Spoor en Laan van NOi.  Te samen duidt hij die gebieden aan met de nieuwe naam Central Innovation District.

Revis (VVD) heeft hoge architectonische ambities. ‘We kiezen voor mooie gebouwen van goede architectuur, passend in de Haagse traditie’, meldt hij in een officiële verklaring.  ‘Ook willen we gebouwen die bruisen: met open ruimtes op de begane grond waar mensen elkaar tegenkomen en het verschil tussen straat en gebouw, tussen buiten en binnen nauwelijks meer opvalt’.

Hij bepleit extra aandacht voor groen op en rond de nieuwe Haagse hoogbouw. ‘Juist door hoog te bouwen is in dat kleine stukje stad meer ruimte voor groene buitenruimte en een aantrekkelijk verblijfsklimaat.’

Vorig jaar gooide Winy Maas van MVRDV al eens een flinke steen in de vijver van de Haagse stadsontwikkelaars en stedenbouwers. Op uitnodiging van Revis schetste hij toen een prikkelend toekomstbeeld met wel honderd nieuwe woontorens. Daardoor veranderde het Haagse Bos in een soort Central Park. Lees meer hierover

Rond de stations is volgens de wethouder veel te winnen. Het zijn volgens hem nu onaantrekkelijke versteende plekken in de stad. Met de gebiedsagenda wil Revis kaders zetten voor investeerders en bouwers. Als hun plannen passen binnen de nieuwe Haagse aanpak belooft hij voortvarend mee te werken.

Central Innovation Center Den Haag

Uit de gebiedsagenda: ‘De extra hoogtebebouwing rond het Centraal Station, zoals New Babylon, het Anna van Buerenplein en de torens op het KJ Plein, wordt verder voortgezet.’

Utrechtse Baan overkluizen

De drie gebieden krijgen van Revis elk hun eigen accent. Het gebied rondom CS richt zich op de mix van Rijksoverheid, bestuur en beleid.  Behalve ministeries bevindt zich rondom het station ook al een dependance van de universiteit Leiden. Wat Revis betreft krijgen die instellingen meer ruimte en daarvoor wil hij onder andere  de Utrechtse Baan, tot nu toe de belangrijkste invalsweg van de stad, overkluizen.  In de Policy Campus Centraal zou zo ruimte moeten ontstaan voor maximaal  2500 extra woningen.

Bij station Laan van Nieuw Oost Indië wil Revis bedrijven concentreren die zich bezighouden met ICT en cybersecurity. Het station zelf moet ook meer allure krijgen en worden uitgerust met een fietsenstalling voor 2500 fietsen. Zo wordt het het natuurlijke startpunt voor de Velostrada, de fietssnelweg tussen Den Haag en Leiden waaraan al jaren wordt gewerkt. De locatie van het oude gebouw van het ministerie van SZW, ontworpen door architect Herman Herzberger, schreeuwt volgens de wethouder om herontwikkeling. In totaal moet de ICT Security Campus plek bieden aan 1200 tot 2000 woningen.

Calandkade_Laakhaven Den Haag

NU Projectontwikkeling heeft in samenwerking met Kampman Architecten en Stebru Bouw de volgende fase ontwikkeld voor de Laakhaven in Den Haag. Het project bestaat uit vijf gebouwen met 550 woningen, drie parkeergarages en ca. 1125 m2 commerciële ruimte (inclusief horeca).

Hollands Spoor

De meeste nieuwe woningen moeten verrijzen rondom station Hollands Spoor. Daar ziet de wethouder plek voor 5000 tot 7000 woningen. Het station, dat nu nog vooral op de oude stad is gericht krijgt daardoor nadrukkelijk een herkenbare ingang aan de kant van de Haagse hogeschool. Het gebied Laakhavens is al sterk in beweging, maar Revis ziet in College Campus HS plek voor zeker tien woontorens.

De volledige gebiedsagenda’s zijn te vinden in Raadsinformatiesysteem van de Gemeente Den Haag.

Lees ook:

 

 

 

Reageer op dit artikel