nieuws

Bouwstart UNStudio’s TBC Forum in Tbilisi, Georgië

Stedenbouw

Bouwstart UNStudio’s TBC Forum in Tbilisi, Georgië
Beeld: Luxigon, Aand3

Het ontwerp voor het nieuwe hoofdkantoor van de TBC Bank in Tbilisi, Georgië door UNStudio breekt met de traditionele gesloten structuur van een bankgebouw. Het ontwerp is opgezet als een flexibele, open structuur dat gaat fungeren als katalysator voor de ontwikkeling van een nieuw stadswijk met een financieel kenniscentrum en een innovatieplatform.

De locatie van het nieuwe hoofdkantoor fungeert als een belangrijke aanjager binnen het ontwerp. In de natuurlijke omgeving van het resort Lisi Lake, combineert het TBC Forum werk, cultuur en natuur en wordt het een geïntegreerd onderdeel van een groene reis van de Georgische hoofdstad door het lokale landschap en de wijngaarden. Geïnspireerd door het historische hooglanddorp Shatili, een stenen en morteldorp met geclusterde torens en balkons die het omringende landschap omarmen, haalt het ontwerp voor het TBC Forum inspiratie uit dit lokale voorbeeld waarin de eenwording van natuur en architectuur een centrale rol speelt.

Beeld: Luxigon, Aand3

Shatili Village, Upper Khevsureti, Georgië

Beeld: Luxigon, Aand3

Beeld: Luxigon, Aand3

Interactie is ingezet om duurzaamheid te bereiken. De bank is georganiseerd in afdelingscluster die verbonden zijn door sociale knooppunten met twee en drie lagen met gemeenschappelijke programma’s. Deze opeenvolgende semi-openbare ruimtes worden gebruikt voor interactieve socialisatie en onderlinge verbindingen. Door het gebruik van trappen en actieve circulatie als onderdeel van de werkomgeving creëert het TBC Forum een ​​continue driedimensionale workflow.

Het TBC-forum wordt bepaald door drie geclusterde hoofdprogramma’s rond het openbare plein. Dit zijn het nieuwe hoofdkantoor van de bank, het Innovation Lab en de Culture HUB waarin galerijen, restaurants, kinderopvang en ruimtes voor samenwerking worden gecombineerd.

UNStudio TBC Forum Tbilisi. Beeld: Luxigon, Aand3

Beeld: Luxigon, Aand3

Credits

UNStudio:
Ben van Berkel with Frans van Vuure, Roman Kristesiashvili, Alex Kalachev, Filippo Lodi, Melinda Matuz, Raul Forsoni, Pere Maicas, Franck Fdida, Michele de Simone, Caterina Micucci , Matthew Harrison, Assaf Yizzak Cooremans, Nanang Santoso, Harlen Miller, Megan Hurford, Johanna Mencia, Fernando Herrera, Attilio Ranieri, Courtney Jones, Jae Geun Ahn, Elizabeth White, Ksymena Borczynska, Gys le Roux, Jung Jae Suh

Adviseurs:
PM: CMC
AoR: Artstudio
Structural Advisor: Cubicon
MEP Advisor: EE-Georgia
Landscape designer: Loos van Vliet
Lighting Designer: Lighting Design Collective
Facade Consultant: Priedemann
Road and Circulation Advisor: Gzajvaredini XXI
Visualizations: Luxigon, Aand3

Meer over UNStudio

 

Foto's

Reageer op dit artikel