nieuws

Concrete plannen voor hoogbouw in Den Haag

Stedenbouw

Concrete plannen voor hoogbouw in Den Haag
De toekomstige skyline van Den Haag. Beeld: KCAP Architects&Planners en WAX

Den Haag gaat rond de stations Hollands Spoor, Den Haag CS en Laan van NOI hoge woontorens bouwen om het dreigende woningtekort aan te pakken. De torens worden waarschijnlijk hoger dan de gebouwen die nu in de stad staan.

Volgens wethouder Boudewijn Revis is er geen andere optie dan flink de lucht in te gaan, maar wel met verstand. Volgens de wethouder stadsontwikkeling, wordt Den Haag niet willekeurig volgezet met wolkenkrabbers. ‘Hoogbouw ja, maar dan weloverwogen‘. Dus alleen daar waar het kan en waar de stad er nog van opknapt.

Het gisteren gepresenteerde bouwplan gaat uit van twee woontorens die over een jaar of vijf bovenop de Utrechtsebaan moeten staan, met vijf wolkenkrabbers rond station Holland Spoor en met een wooncomplex van ‘honderderden zo niet duizendenden’ appartementen op de plek van het voormalig ministerie van Sociale Zaken bij station Laan van NOi, waar nu nog studenten en statushouders een tijdelijke plek hebben. Zo liet hij optekenen in het AD.

De keuze voor de hoogbouw rond de grote OV-knooppunten is weloverwogen. ‘Op deze manier kunnen veel Haagse wijken worden ontzien, die worden niet volgebouwd’. Op plekken waar wordt verdicht en hoogbouw komt ‘gebeurt dan niet zomaar’. Hoe hoog de torens gaan worden, is nog niet bekend maar wethouder Revis verwacht dat het rond de 140 tot 150 meter gaat worden, iets hoger dan het hoogste gebouw in Den Haag. “Nog hoger bouwen kan, maar dan gelden er allemaal regels zoals extra liften en nog meer brandwerende voorzieningen. Maar wat het college betreft is er geen grens aan de hoogte”, aldus Revis. Wel krijgt elke toren een ‘kroon’. ‘Anders lijkt het of de bouwer plotseling is gestopt met bouwen.’ Een andere vereiste bij de geplande hoogbouw is een publiek toegankelijk atrium op de begane grond.

Hoogbouw is pure noodzaak

Er is een groot tekort aan alle soorten woningen in de stad. Den Haag is in de laatste 20 jaar gegroeid van 460.000 naar 535.000 inwoners. Die groei zet naar verwachting door tot 627.000 inwoners in 2040. Tegelijkertijd is de kantoormarkt omgeslagen. Ook daar is een tekort aan het ontstaan en dat betekent dat er een einde is gekomen aan de ombouw van kantoren tot woningen.

2020 bouwstart Holland Spoor

Om de stijgende vraag naar woningen bij te houden, moeten er jaarlijks 2500 woningen bij komen in Den Haag. En om dat aantal te halen moet al in 2020 worden begonnen met de bouw van de torens bij Den Haag Holland Spoor. Revis schrijft in het AD ‘Het zou mooi zijn als de eerste bewoners in 2023 er een appartement kunnen betrekken’.

In totaal moeten de woontorens rond de stations 7700 tot 11.500 woningen opleveren.

Bron: NOS/AD.nl

Lees meer over de hoogbouwplannen in Den Haag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel