nieuws

Oudolf en LOLA ontwerpen gasometerlandschap in Stockholm

Stedenbouw

Oudolf en LOLA ontwerpen gasometerlandschap in Stockholm
Beeld: LOLA Landscape Architects / IMG+

Piet Oudolf en LOLA landscape architects ontwerpen samen met Oscar Properties het landschap van Gasklockan in Hjorthagen, een gebied in het noordoosten van Stockholm. Op het terrein komt een nieuw cilindrisch gebouw van Herzog de Meuron.

Gasklockan is het landschap van gasometers , een door de industrie achtergelaten verzameling van gebouwen. Waar één gasometer wordt afgebroken, verrijst een passende toren van Herzog de Meuron. Het landschap van Gasklockan is hoofdzakelijk voor zijn bewoners en bezoekers, maar ook open en uitnodigend naar bewoners van naastgelegen buurten. Het moet een populaire plek zijn om een zondagmiddag te besteden.

LOLA Oudolf Gasklockan Stockholm

Beeld: LOLA Landscape Architects / IMG+

Het landschapsontwerp van Piet Oudolf en LOLA landscape architects geeft de gasometers een gezamenlijke natuurlijke ondergrond, een prachtige plantenweide omringd door een 88 meter lange, uitgerekte zonnebank. Samen met het plein tussen de gebouwen en een serpentine walk naar de omringende natuur, is het de kern van het ontwerp.

LOLA Oudolf Gasklockan Stockholm

Beeld: LOLA Landscape Architects / IMG+

Voor de stedeling wordt contact met de natuur steeds belangrijker. Het ontwerp van Gasklockan zorgt voor een natuurlijke omgeving die toegankelijk en aantrekkelijk is in alle seizoenen – het landschapsontwerp als uitnodiging naar de wildernis. Het landschapsontwerp probeert het bewustzijn van de mensen over de waarde van de natuur te vergroten. Duurzaam door natuurlijke processen te volgen, terwijl de esthetiek ervan zorgvuldig is vormgegeven. De plantgemeenschappen zijn klimaatbestendig, nauwkeurig geselecteerd van over de hele wereld.

Gasmeterlandschap Stockhol. Foto Herzog & de Meuron

Beeld: Herzog & de Meuron

Lees ook:

Foto's

Reageer op dit artikel