blog

Blog – Sigaar uit eigen doos

Stedenbouw

Blog – Sigaar uit eigen doos
Het nieuwe distributiecentrum van Hoogvliet

Door Astrid de Wilde – Onlangs in de krant twee artikelen over Zoetermeer. Over de dreigende woningnood en de oprukkende grijze dozen, de distributiecentra langs de A12 bij Zoetermeer en Bleiswijk. Als zelfs Adriaan Geuze zich zorgen maakt om deze toename van bedrijfspanden, hoe staat het dan met de inwoners van Zoetermeer?

In het AD zegt Adriaan Geuze “Bij Zoetermeer begon nog niet zo lang gelegen het Groene Hart, de buffer waar stedelingen zouden moeten kunnen recreëren. In Zoetermeer en Berkel zijn ze dat kennelijk vergeten. Een waardevol landschap is opgeofferd aan fastfoodketens, distributiecentra en hoogspanningsstation. Maar wethouders vinden dit geweldig. Het brengt geld in het laatje. En ze noemen de werkgelegenheid als argument. Maar dit is niet wat Nederlanders willen. Daar is veel en goed onderzoek naar gedaan.’

Zalando bouwt een groot formaat distributiecentrum in Bleiswijk. Beeld via logistiek.nl

Geuze verwijst naar het onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving. Dat presenteerde onlangs een alarmerend rapport over het Nederlandse landschap dat ernstig wordt bedreigd door de komst van data- en distributiecentra, windmolens en zonneparken. Geuze zegt verder in het interview ‘De Haagse en Rotterdamse regio dreigen mede door de komst van die enorme distributiecentra aan elkaar vast te groeien. In dit gebied moet je heel voorzichtig zijn, maar een goede planning ontbreekt waardoor iedere gemeente zijn eigen distributiecentrum ontwikkelt.’

Het distributiecentrum van HelloFresh in Bleiswijk/Zoetermeer. Beeld Shutterstock

Woningbouw

Even verderop in dezelfde krant een artikel over de gemeente die noodwoningen (woningen die maximaal 15 jaar meegaan) wil bouwen om zo de stijgende woningnood te lenigen. Hoe tegenstrijdig beslissingen van gemeentes zijn blijkt uit deze artikelen: wel geld vrijmaken voor de aanleg van distributiecentra en bedrijfspanden, maar geld om de woningnood op een snellere manier op te lossen is er niet. Er worden nu lapmiddeltjes toegepast. Ook kun je je verwonderen over de sloop in Zoetermeer. Veel hoogbouw gaat tegen de vlakte, gebouwen van maximaal 50 jaar oud en andere, jongere, woningbouwprojecten, zie je verdwijnen in de stad. Voormalige huizen die na een goede renovatie gemakkelijk een tweede ronde mee hadden kunnen gaan, zeker ook 15 jaar. Als je het dan al over tijdelijke oplossingen hebt.

Artikelen in de media maken duidelijk dat in Zoetermeer geen ruimte is voor woningbouw. Blijkbaar wel voor andere invullingen.

In Zoetermeer staat de bakkerij van Hoogvliet. In aanbouw is het bijbehorende distributiecentrum van 72.000 m2. Daarnaast staan buiten het zicht vanaf de A12 de distributiecentra van HelloFresh, Tool Station en Aldi. Maar ook Dirk en Albert Heijn hebben grote grijze dozen laten neerzetten in de omgeving van afslag Zoetermeer. In het zuiden komt een enorme loods van Jumbo (11,2 hectare). Daarnaast heeft Zalando Bleiswijk uitgekozen als distributiecentrum voor de Benelux. Het online warenhuis bouwt een doos waar 22 voetbalvelden in passen.

Station Lansingerland door Arcadis Architecten (Beate Vlaanderen) en Team V Architectuur (Jeroen van Schooten) zorgt voor de toekomstige bereikbaarheid van de nieuwe distrbutiecentra. Beeld Jannes Linders

Dankzij het nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer zijn deze distributiecentra goed te bereiken voor het toekomstige personeel zo zegt de gemeente. Het station waar wij Zoetermeerders nog kort geleden zo blij mee moesten zijn omdat we dan een betere aansluiting kregen met Utrecht, Gouda en in de toekomst Rotterdam. Maar die verbindingen bestonden al, was de bouw van het nieuwe station de spreekwoordelijke ‘Sigaar uit eigen doos’, ook al is het een mooie?

Bron: AD

Lees ook:

ARC19: Station Lansingerland Zoetermeer – Team V Architectuur, Arcadis Architecten

College van Rijksadviseurs: dring de groei van distributiecentra terug

PBL: ‘Denk bij projecten meer na over landschap’

Reageer op dit artikel