blog

Blog – The Block Tower

Stedenbouw

Blog – The Block Tower

Door Jeroen Apers – The Block Tower is een woonblok uit de jaren ’70 in Hongkong. Toby Harriman legde de woonblokken vast in een fotoserie.

In plattegrond lijken de blokken op twee holle vierkanten die op een hoek van elk vierkant zijn samengevoegd. Elk blok bestaat uit twee ‘torens’ met verschillende hoogten, hoewel hun vormen hetzelfde zijn. De vlakke afmetingen in deze torens met 20 tot 23 verdiepingen variëren van 36 tot 46 m2.  De units in Twin Tower-blokken zijn zelfstandige flats, elk met een keuken, toilet en balkon.

De eerste blokken verschenen op Wah Fu Estate. Ze waren geschikt voor de steile helling, aangezien een van de twee ‘torens’ binnen elk blok wordt gecompenseerd door drie verdiepingen van de andere, met ingangen op de begane grond op meerdere punten langs de helling. De twee centrale atria in elk blok meten 50 bij 50 voet. Naar verluidt leverde de vierkante vorm van het ontwerp met twee torens de structurele stabiliteit die nodig is om meer verdiepingen te bouwen dan de eerdere, smallere plaatblokken.

De blokken bij Wah Fu maken gebruik van dragende scheidingswanden die de constructie sneller maken door standaardisatie, de noodzaak voor binnenkolommen in flats voorkomen en de structurele windweerstand verbeteren.

Na hun introductie in Wah Fu Estate verscheen het ontwerp in Oi Man Estate en vervolgens in de jaren ’70 van de vorige eeuw in vele andere openbare gebouwen in Hong Kong.

Reageer op dit artikel