blog

Blog – The Motown Movement: opereren onder extreme omstandigheden

Stedenbouw

Blog – The Motown Movement: opereren onder extreme omstandigheden
Detroit, beeld The Motown Movement

Door Arjan Boonstra – Tegenwoordig staat Detroit niet alleen bekend als spookstad, maar ook als vrijplaats voor innovatieve ontwikkelingen. Qua community een hele vruchtbare plek voor ons initiatief. Maar ook vanuit bouwfysisch oogpunt is Detroit een zeer geschikte plek voor onze duurzame showcase. 

Hoe vervuilend is Amerika?

Het is algemeen bekend dat de Verenigde Staten niet het minst vervuilende land is. Door RTL werden ze in 2016 nog als één van de grote ‘klimaatviespeuken’ bestempeld. Maar wat is de schade eigenlijk?

Een kijkje in de Global Carbon Atlas onthult dat de Verenigde Staten in 2015 op plek 8 stond van de landen die de meeste CO2 per persoon (gecorrigeerd voor consumptie) hebben uitgestoten. Per inwoner was dat 18 ton CO2. Ter vergelijking: in Nederland was dat 9 ton CO2 per persoon. Boven de Verenigde Staten eindigen eigenlijk alleen de landen uit het Midden-Oosten (Qatar, Verenigde Arabische Emiraten, etc). En dat is zorgelijk.

Detroit, beeld Shutterstock

beeld Shutterstock

Amerikanen gaan dit ook voelen. De American Lung Association rapporteerde vorig jaar dat 41 procent van alle mensen in de Verenigde Staten leven in gebieden met ongezonde niveaus van smog of deeltjes vervuiling. Steeds meer mensen gaan dan ook de noodzaak van verandering inzien.

Als we dan binnen de Verenigde Staten kijken, zien we dat Michigan (de staat waarin Detroit ligt) door WalletHub wordt bestempeld als de op één na grootste gebruiker van natuurlijke gassen per consument. Kortom, op het gebied van duurzaamheid is er in Amerika, en vooral hier in Detroit/Michigan, nog veel te winnen. Maar hoe komt het dat het verbruik juist in Michigan zo hoog is?

Detroit, beeld Shutterstock

beeld Shutterstock

Klimaat in Detroit

Een deel van de verklaring hiervoor zit in het klimaat. In Detroit heerst een landklimaat. Warme zomers worden afgelost door gure winters. Nu ik dit schrijf, zie ik in mijn weer-app dat het morgennacht -18 graden celcius wordt. Dit betekent dat men in de winter hier een grote warmtevraag heeft. Het kost heel veel energie om de huizen ietwat behaaglijk te houden, wat terug te zien is op de rekening.

Tijdens de zomers daarentegen stijgt de temperatuur vrijwel dagelijks tot boven 30 graden celcius en is de koellast groot. De tussenseizoenen bestaan eigenlijk niet, zeggen de mensen hier. Het weer slaat snel om, waardoor het hele jaar slechts met veel duwen en trekken de temperatuur op een comfortabel gemiddelde kan worden gehouden.

Detroit, beeld Shutterstock

beeld Shutterstock

Typisch huis in Detroit

Zoals ik zei, is dit slechts een deel van de verklaring. Meer dan de helft van de huizen zijn hier namelijk vrijstaand en groot. Van dezelfde bouw als ons huis op Ford Street. Deze zijn allemaal gebouwd tussen 1920 en 1950, in tijden waarin de stad explosief groeide en welvaart heerste. Tijden waarin fossiele brandstoffen goedkoop en makkelijk verkrijgbaar waren. Gebouwd van hout, omwikkeld met baksteen en aangesloten op gas.

Detroit was ‘the working-class city’, waar arbeiders het goed hadden. Echter, nu brandstoffen duurder worden, banen schaarser worden en de huizen in verval raken, wordt het steeds lastiger om de kou buiten te houden. Of liever gezegd, de warmte binnen.

Er is nooit budget geweest om de huizen op te waarderen. Ze hebben nog vaak een kleine spouw zonder isolatie, en nog vaak enkel glas. Het is dan ook niet vreemd dat ze duur zijn om te verwarmen. Mensen betalen hier in de winter soms meer aan verwarming dan aan huur.

Dit is dus onder andere waar voor ons een kans ligt om mensen te helpen. Hier in dit klimaat, met deze huizen en met deze community kunnen we nu het grootste verschil maken.

Detroit, beeld The Motown Movement

beeld The Motown Movement

Testing grounds

Wat voor ons voordelig is aan dit klimaat, is dat we beter kunnen meten hoeveel impact bepaalde technieken hebben die we willen onderzoeken/implementeren. De verschillen zijn duidelijker merkbaar, warmtelekken beter voelbaar en energie meer kostbaar.

Een voorbeeld van een techniek die we mensen hier willen leren, is het isoleren van warmteleidingen. Deze zijn veelal van koper en lopen door het hele huis. Als je deze zou isoleren voor $1,50 per meter en je zou 20 meter isoleren, dan kun je naar eerste schattingen zo’n $40 per jaar besparen. Dit is een techniek die zichzelf dus binnen een jaar terugverdient.

Detroit, beeld The Motown Movement

beeld The Motown Movement

Nogmaals, als we het in Detroit kunnen, kunnen we het overal. Als we hier energiezuinig wonen kunnen bewerkstelligen met kleine, begrijpbare en goedkope ingrepen, lukt dit ons ook in andere klimaten. Tegelijkertijd kunnen we hier een verschil maken wat betreft grootverbruik en wie weet helpen om Detroit uit een paar vervelende lijstjes te halen. Volle kracht vooruit!

Lees verder

 

 

Reageer op dit artikel