artikel

Tien best bekeken stedenbouwprojecten in 2019

Stedenbouw

We hebben de tien stedenbouwprojecten op een rij gezet die in 2019 door de lezers van de Architect het vaakst zijn bekeken. Samen geven de nieuwe parken, stadsdelen en ontwikkelingsplannen een mooi overzicht van wat er het afgelopen jaar gebeurde én van wat er in de startblokken staat.

Biblioteca degli Alberi in Milaan door Inside Outside

In Milaan heeft Inside Outside het stadspark Biblioteca degli Alberi gerealiseerd. Lange lijnen verbinden de binnenstad met de omliggende stadswijken. De ‘kamers’ van bomen nodigen uit tot verschillende activiteiten. 

beeld Andrea Cherchi

Leidsche Rijn Centrum door Jo Coenen

Eind vorig jaar is Leidsche Rijn Centrum opgeleverd. De winkelruimten zijn voor 90 procent verhuurd, alle bovengelegen appartementen zijn verkocht en het project kan beschouwd worden als een succes. Minstens zo bijzonder is het proces van totstandkoming. Architectuur speelde in dit proces een bijzondere rol.

Belvédère Maastricht door Palmbout Urban Landscapes i.s.m. Gemeente Maastricht

Het project Belvédère behelst de geleidelijke en langdurige transformatie van de “achterkant van Maastricht” tot een nieuwe stedelijke hotspot en (her)ontwikkelingslocatie.
Door het ontwarren van een gigantische verkeersknoop is rondom de oude vestingwerken een nieuwe samenhang van groen- en waterstructuren ontstaan.

 

beeld Aaron Nijs

Treebeekplein in Brunssum door Ziegler Branderhorst

Treebeekplein in Brunssum ondergaat een verdere metamorfose, na de eerdere renovatieplannen van Jo Janssen. Ziegler Branderhorst ontwierp een nieuwe pleininrichting die past bij het historisch herstel van het tuindorp. De inrichting biedt een oplossing voor de waterproblematiek in de wijk. De bouw- en sloopmaterialen uit de te slopen portieketagewoningen worden zoveel mogelijk hergebruikt en maken een circulaire stedelijke ruimte.

Nieuw Gent – De Nijl Architecten et. al.

Nieuw Gent is een sociale woonenclave achter de Zwijnaardsesteenweg. Vijf van de zeven hoogbouwstroken worden vervangen door open bouwblokken. Het park wordt vergroot, punctuele inbreidingen en voorzieningen scherpen de publieke ruimte aan. Het ontwikkelingsplan biedt een strategisch en ruimtelijk kader voor de revitalisatie van de wijk, toegespitst op het gebied rondom het Rerum Novarumplein en de hoogbouwzone met het park.

Raamtekening wijkfeest met illustraties door Eva Mouton

Superlocal in Kerkrade door Maurer United Architects

In wijk Bleijerheide van Kerkrade vindt een bijzonder experiment met betrekking tot circulaire gebiedsontwikkeling plaats. De ambitie van Superlocal is om de materialen van enkele leegstaande hoogbouwflats uit de jaren zestig te hergebruiken voor de bouw van 130 nieuwe woningen en de inrichting van het openbare gebied.

beeld Marc Maurer

Ruimtelijk Raamwerk Merwe – Vierhavens Rotterdam door DELVA Lanscape Architecture | Urbanism et.al.

Het Ruimtelijk Raamwerk M4H is een strategisch document voor de verdere ontwikkeling van Merwe Vierhavens Rotterdam tot een uniek stadsdeel dat de kraamkamer van de innovatieve maakindustrie zal gaan vormen. Het raamwerk is tot stand is gekomen door een intensieve en nauwe samenwerking tussen de Gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf Rotterdam, DELVA en uiteenlopende andere betrokken partijen.

Stationsgebied Hilversum door De Zwarte Hond en OKRA

Afgelopen twee jaar is door De Zwarte Hond en OKRA gewerkt aan het Stationsgebied Hilversum. Doel van het plan is het station van Hilversum tot volwaardig onderdeel van het centrum te maken. ‘Als je in de huidige situatie aankomt op het station ben je voor je gevoel bijna in het centrum van Hilversum. Wij hebben een plan gemaakt waardoor je ervaart dat je er daadwerkelijk bent’, aldus ontwerper Daan Zandbelt van De Zwarte Hond.

Bajeskwartier Amsterdam – OMA, LOLA Landscape en FABRICations

Hergebruik van bouwmaterialen en een levendige, autovrije stadswijk met publieke tuinen en pleinen vormen de basis voor de herontwikkeling van de Bijlmerbajes in Amsterdam. Het masterplan is opgesteld door OMA in samenwerking LOLA Landscape en FABFRICations en kent een diversiteit aan ruimten en gebruik binnen een gebied dat conceptueel gezien gesloten blijft.

Kerckebosch Zeist door wUrck

In Kerckebosch wordt een wijk gebouwd waarin het uitzonderlijk fijn wonen is, waar het contact met de natuur intens is en waar het versterken van de biodiversiteit bovenaan de agenda staat. Daartoe is een plan ontwikkeld waarbij de bestaande eenvormige hoogbouw stap voor stap wordt vervangen door een gevarieerd woningaanbod en waarin wonen en natuur maximaal op elkaar betrokken worden.

beeld Jan de Vries

Reageer op dit artikel