artikel

Architecten en kunstenaars eren Bruegels landschap

Stedenbouw

Architecten en kunstenaars eren Bruegels landschap
ARTEFACT 1 is een installatie in het landschap door Filip Dujardin en bestaat uit een billboard van een rots Beeld Filip Dujardin

Door Marc Dubois – Als je met de trein vanuit Oostende (B) Brussel Zuid (B) binnenrijdt kijk je vanaf het 600 meter lange viaduct ‘Zeventien Bruggen’ de Pedevallei in, het geliefde landschap van schilder Pieter Bruegel (1525/30-1569). Tot 31 oktober kun je onder dit viaduct een wandeling maken, die een ode vormt aan één van de grootste Vlaamse meesters.

Curator van het project ‘De blik van Bruegel / Reconstructie van het landschap’ in de Pedevallei (Dilbeek, nabij Brussel) is architect Stefan Devoldere. Zijn keuze is meer dan geslaagd dankzij een weloverwogen inbreng van kunstenaars, architecten en landschapsarchitecten.

Het viaduct Zeventien Bruggen is tussen 1929 en 1032 aangelegd in de Pedevallei, in de buurt van Brussel. Beeld Marc Dubois

Constructie van het landschap

Het wandelparcours start in het kerkje van Sint-Anna-Pede, een gebouw dat voorkomt op één de schilderijen van Bruegel. Met een breed fotografisch werk ‘TOPOgrafie’ thematiseert Filip Dujardin de constructie van het landschap. Bruegel combineert in zijn schilderijen landschappen uit het Pajottenland met indrukwekkende rotsformaties uit Italië. Dujardin voegt in zijn foto woningen toe die je tegenkomt in de Vallei maar ook gebouwen van Brussel aan de horizon.

De kerk van Sint-Anna-Pede met het fotowerk TOPOgrafie van Filip Dujardin. Beeld Marc Dubois

Wapperende doeken

Het Brussels bureau Office Kersten Geers David Van Severen brengt in een dicht bebost perceel een cirkelvormige ring aan, een verwijzing naar een door hen ontworpen villa in Spanje. Aan deze ring wapperen doeken die bedrukt zijn met door Bas Prinsen gefotografeerde fragmenten van Bruegels schilderij ‘De toren van Babel’.

Aan een cirkelevormige ring ontworpen door POffice KGDVS wwapperen doeken met fragmenten van Bruegels Toren van Babel. Beeld Marc Dubois

Mega billboard

In een wijds korenveld staat een mega billboard, geen reclame maar een groot rotsblok. Daarmee verwijst Dujardin naar een combinatie van dit landschap met de beelden van de Alpen die Bruegel fascineerden. Het vormt een uitzonderlijk moment op een wandeling met een hoog surrealistisch gehalte.

Een groot rotsblok verwijst naar een van Bruegels inspiratie bronnen. Beeld Marc Dubois

Ingenieuze constructies

Molens bevolken veel schilderijen van Bruegel. ‘Study for a Windmill’ van het duo Gijs Van Vaerenbergh bestaat uit aan elkaar gelast bewapeningstaal. De molens in het Pajottenland zijn verdwenen, eens waren deze ingenieuze constructies van economisch levensbelang.

Ode aan de molens in Bruegels schilderijen door Gijs Van Vaerenbergh. Beeld Marc Dubois

Landelijke rijwoning

De laatste inbreng is een constructie van Georges Rousse die tegen het viaduct aanstaat. Het is een zwart volume dat het beeld oproept van een landelijke rijwoning, met daarop een gele vlek. Als je op de aangegeven plaats staat, is het een perfecte cirkel. Maar de cirkel verwijst naar het westen, de richting van de ondergaande zon.

Constructie van Georges Rousse onder het viaduct Zeventien Bruggen. Beeld Marc Dubois

Wandeling

In het infocentrum, een ontwerp van de groep Rotor, zijn een bezoekersgids en een meer uitgebreide catalogus te koop. Voor veel Belgen en Nederlanders zal deze wandeling een ontdekking zijn en dit zo dicht bij Brussel. Ze is nog te zien tot 31 oktober 2019. Meer informatie vind je hier

Lees ook

 

‘Horta Horizons’ – Outdoorinstallatie van Bas Smets

Maastunnel wordt tijdelijk ‘Tunnel of Love’

 

 

Reageer op dit artikel