artikel

Zojuist verschenen: de Architect Monografie Stedenbouw – Stadsparken

Stedenbouw

Zojuist verschenen: de Architect Monografie Stedenbouw – Stadsparken
Monografie Stedenbouw Juni 2019 over Stadsparken

Door Marieke Giele – Met trots presenteren wij vandaag de nieuwe Monografie Stedenbouw. Deze gaat over stadsparken van deze tijd. In zijn redactioneel benadrukt hoofdredacteur Harm Tilman het belang van deze plekken voor samenkomst, ontmoeting en ideeën.

“In veel grote steden zijn publieke ruimtes betwiste gebieden. Achter de verschijning van een publieke ruimte gaat een complexe wereld schuil van sociale controle en aandacht voor veiligheid. Minstens zo belangrijk is de tendens steeds meer delen van de stad te privatiseren en daarmee het avontuur uit te bannen.

Goede stadsparken zijn geliefd bij de meest diverse groepen van de bevolking. Zij gebruiken deze parken elk op geheel eigen wijze en brengen er hun tijd naast en met elkaar door. Stadsparken staan open voor uiteenlopend gebruik en hebben een hoge intensiteit.”

Ga direct naar de Monografie Stedenbouw > 

Stadsparken in Nederland en daarbuiten

De Monografie Stedenbouw is een vervolg op het architectuurproject Biblioteca degli Alberi dat Inside Outside in Milaan heeft opgeleverd. Harm Tilman gaat in een video-interview in gesprek met Petra Blaisse. Zij vertelt hoe haar ontwerp tot leven is gekomen en hoe ze dat wil doorgeven aan de volgende generatie.

Biblioteca degli Alberi Milaan

Biblioteca degli Alberi in Milaan door Inside Outside / Petra Blaisse. Beeld Andrea Cherchi

Naast het stadspark in Milaan komen in de Monografie Stedenbouw vier andere projecten aan bod. Zo passeert het Maximapark van West 8 in Leidsche Rijn Utrecht de revue. Maar ook buitenlandse projecten als het Domino Park in Brooklyn van James Corner Field Operations, Superkilen in Kopenhagen van BIG en Rectory Farm in Londen van Vogt Landscape Architecture zijn uitgebreid gedocumenteerd.

Ga direct naar de Monografie Stedenbouw > 

Magazine en monografie

Sinds 2018 verschijnt de magazine van de Architect vier keer per jaar. In deze dubbeldikke uitgaven laten we zien hoe projecten tot stand zijn gekomen, op welke wijze het ontwerp is gemaakt en hoe dit technisch is uitgevoerd. Met deze projecten willen we je inspiratie, inzicht en vooral kennis bieden.

De monografieën zorgen voor thematische verbreding. In iedere monografie wordt een project uit het magazine gekoppeld aan vier tot vijf andere projecten. Per vakgebied staat zodoende een specifiek oeuvre of onderwerp centraal. Voor onze abonnees zijn deze monografieën bij het abonnement inbegrepen.

Ga direct naar alle monografieën > 

Máximapark in Leidsche Rijn door West 8. Beeld Johan de Boer

Máximapark in Leidsche Rijn door West 8. Beeld Johan de Boer

Architectuur, stedenbouw en interieur

De vakgebieden ArchitectuurStedenbouw en Interieur doen er opnieuw en in grote mate toe. Dit keert terug in de beschrijvingen, tekeningen en objecten. In de monografieën zijn de projecten van een oeuvre of rond een thema gegroepeerd op basis van hun technische en esthetische kenmerken, aangevuld met een introductie en interview die de achterliggende principes en opvattingen toelichten en verklaren.

Website en nieuwsbrief

Voor actuele nieuwsberichten, relevante projecten en uiteenlopende artikelen kun je terecht op onze website deArchitect.nl en in de nieuwsbrief die we dagelijks versturen. Op de pagina’s van de printeditie en de monografieën gaan we diepte in. Ik wens je veel plezier met deze Monografie Stedenbouw.

Nieuwsgierig? Ga direct naar alle monografieën > 

Nog geen abonnee? Neem een abonnement >

Lees verder

 

 

Reageer op dit artikel