artikel

Slimme houten stad – Sidewalk Labs in Toronto (CA) door Snøhetta en Heatherwick Studio

Stedenbouw

Door Marieke Giele – In Toronto, Canada werkt Sidewalk Labs aan een slimme houten stad die aan het Eastern Waterfront zal verrijzen. De bebouwing in deze nieuwe wijk wordt uit massief houten constructies opgetrokken. De architectenbureaus Snøhetta en Heatherwick Studio zijn bij de ruimtelijke invulling van het project betrokken.

Sidewalk Labs is een dochteronderneming van Google die de stedelijke infrastructuur door middel van technologische oplossingen wil verbeteren. Met Sidewalk Toronto onderzoekt het bedrijf de stad van de toekomst. In de plannen is ruimte voor diverse soorten woningbouw en kantoren. Dat moet de sociale samenhang stimuleren.

Snøhetta en Heatherwick Studio Waterfront Canada

Eastern Waterfront in Toronto

In het gebied komt ook een nieuw kantoor voor Google: Sidewalk Toronto HQ. Daarmee wil het bedrijf meer banen aan de oostkust van Amerika creëren. Het gebouw krijgt een verzonken, ronde binnenplaats die omringd is door houten balkons. Daaroverheen komt een golvend transparant dak.

Voor Sidewalk Toronto werkt het team aan een ‘modulaire onderdelenkit’ die eenvoudig voor verschillende doelen toepasbaar zijn. Dat moet het mogelijk maken om verschillende composities te realiseren. Tegelijkertijd kunnen de onderdelen daardoor weer uit elkaar worden gehaald om in de toekomst op andere wijze te gebruiken.

Snøhetta en Heatherwick Studio Waterfront Canada

Beeld Picture Plane voor Heatherwick Studio

Michael Green Architecture, het bureau dat het grootste houten gebouw van de Verenigde Staten realiseerde, is eveneens betrokken bij het project. Voor dit project onderzoekt het bureau verschillende houttechnieken: kruislaaghout (CL) en gelamineerd hout. Beide soorten zijn beduidend sterker dan standaardhout.

Voor Sidewalk Toronto maakt het team gebruik van lokaal hout. Dat stimuleert de Canadese houtindustrie, maar dient ook als voorbeeld voor een betaalbare en duurzame gebouwde omgeving. Uiteindelijk moet dat bijdragen aan de maatschappelijke en ecologische doelstellingen van het Sidewalk project.

Dit artikel verschijnt in het juninummer van de Architect

Lees verder

 

 

Lees ook

 

Foto's

Reageer op dit artikel