artikel

SELECT Stadspark van lijnen, velden en kamers: Biblioteca degli Alberi in Milaan door Inside Outside Petra Blaisse

Stedenbouw

Door Harm Tilman – In Milaan heeft Inside Outside het stadspark Biblioteca degli Alberi gerealiseerd. Lange lijnen verbinden de binnenstad met de omliggende stadswijken. De ‘kamers’ van bomen nodigen uit tot verschillende activiteiten.

Isola is een van de mooiste wijken van Milaan maar slechts weinig bezoekers van deze industriestad zullen dit gebied in het noorden kennen. De wijk doet zijn naam eer aan en was lange tijd een stadseiland. Lange tijd lag ze verscholen achter de industriegebieden rondom station Garribaldi.

Recent is daar verandering in gekomen door de transformatie van dit stedelijke gebied. Cruciaal onderdeel van deze transformatie is de Biblioteca degli Alberi (Bibliotheek van de Bomen). Dit stadspark is al in 2003 ontworpen door Petra Blaisse van Inside Outside. In samenwerking met haar lokale partner heeft het bureau tussen 2010 en 2018 het project gerealiseerd.

Het ontwerp geeft een nieuw idee van wat een stadspark kan zijn. Het verbindt de binnenstad met de omliggende stadswijken, maar heeft ook wel wat weg van een stedelijke campus. Door de aanwezigheid van de bomen functioneert het tevens als een botanische tuin. Deze complexiteit is mede mogelijk dankzij een strategie die uit drie componenten bestaat.

De Biblioteca degli Alberi biedt een nieuw idee van een stadspark Beeld Inside Outside

Lijnen

De Biblioteca degli Alberi kent een wirwar van lange lijnen die van a naar b doorlopen en op stedelijk niveau verbindingen maken. Deze beantwoorden aan het hoofddoel om het voorheen geïsoleerde gebied toegankelijk en doorwaadbaar te maken.

Inside Outside maakt een onderscheid tussen brede en smalle paden. De brede paden kunnen extra programma aantrekken, in de vorm van een markt, een modeshow of een tentoonstelling.

Op de paden zijn woorden aangebracht waarvan de belettering is ontworpen door grafisch ontwerper Irma Boom. Op deze wijze komen bezoekers en passanten te weten welke bomen ze zien. Dit is aangevuld met omschrijvingen en met gedichten die gemaakt zijn door de bevolking.

Door de Biblioteca degli Alberi lopen paden die op stedelijk niveau verbindingen vormen Beeld Harm Tilman

Velden

De tweede laag in het park bestaat uit onregelmatige velden die het resultaat zijn van de elkaar kruisende paden. Alle velden krijgen een eigen invulling. Naast gazons die zich lenen voor sport en spel, heb je bloemenweides, een vijver met een waterval, pleinen waar ijs wordt verkocht en zandbakken waar je je hond kunt uitlaten. De bloementuinen zijn ontworpen door Piet Oudolf.

Een van de velden in de Biblioteca degli Alberi Beeld Andrea Cherchi

Kamers

De laatste laag bestaat uit 25 kamers waarin het programma van het park is ondergebracht en die bedoeld zijn voor intensief gebruik. Ze zijn gevormd met behulp van 25 soorten bomen. Deze kamers dienen in veel gevallen hun vorm nog te krijgen.

In een van de kamers is een oranje en roze rubberen landschap gemaakt. Hier kunnen kinderen spelen en gebruikmaken van schommels die zijn opgehangen aan een grote metalen cirkelring. Daarnaast heb je plekken waar je kunt lezen, spelen, eten, sporten of juist niets doen. Samen vormen ze de kamers van de bibliotheek, waar het park zijn naam aan ontleent.

Speelplaats in kamer van De Biblioteca degli Alberi Beeld Andrea Cherchi

Bibliotheek van de bomen

Het sterke is dat je in dit park veel kunt leren over de verschillende bomen. Tegelijkertijd zijn deze gebruikt om de ruimtes van de bibliotheek te ordenen en te maken.

De Biblioteca degli Albieri geeft echter niet alleen een nieuwe invulling aan wat een stadspark kan zijn in deze tijd. Het nieuwe stadspark vervult tevens een cruciale rol in het herstellen van humane verbindingen op stedelijke schaal. Vooral de wijk Isola zal hiervan profiteren, nu ze verlost is uit het betrekkelijke isolement waarin ze een kleine eeuw heeft verkeerd.

Dit is het eerste deel van een serie publicaties over de Biblioteca degli Alberi in Milaan

Biblioteca degli Alberi

Opdrachtgever Gemeente Milaan; Ontwerp Inside Outside, Amsterdam; Ontwerpteam prijsvraag Petra Blaisse met Lieuwe Conradie, Rosetta Sarah Elkin, Marieke van den Heuvel en Mathias Lehner; Ontwerpteam uitvoering Petra Blaisse met Carlotta Basoli, Celine Baumann, Elisa Boscarato, Carmen Buitenhuis, Ana Beja Da Costa, Jana Crepon (Project Landschapsarchitect), Sara van Holstein, Yinyin Liu, Mikel Orbegozo, Claire Oude Aarninkhof, Miki Sato, Gianluca Tramutola, Jaume Vidal and Agnieszka Zborowska; Lokale landschapsarchitect Studio Franco Giorgetta, Milaan Prijsvraag 2003/2004 ‐ eerste prijs; Samenwerkende partijen Mirko Zardini, Michael Malzan Architecture, Piet Oudolf, Irma Boom, Ro’dor / Rob Kuster; Ontwerp gordijnhek Inside Outside, Amsterdam ism. Carve, Amsterdam; Uitvoering 2010‐2018 Omvang 10 ha

Lees ook

Reageer op dit artikel