artikel

Boris Maas: urgentie om droog te zitten

Stedenbouw

Door Harm Tilman – Meubels zijn objecten met expressieve vormen, details en componenten. Ze kunnen mensen uitdagen en ervoor zorgen dat ze hun dagelijkse gewoonten aanpassen. Op Object, de ontwerpbeurs van Anne van der Zwaag, waren een aantal van deze meubels te zien. Meeste indruk op mij maakte ‘The Urge to Sit Dry’ van Boris Maas.

Het project bestaat uit een stoel op heel hoge poten. Met deze stoel wil Maas laten zien hoe ver we straks onder zee niveau komen te leven. Dankzij de extra-hoge poten gaat het toch nog lukken boven NAP te leven, zij het voor korte tijd.

Beeld Boris Maas

De archetypische stoel (die geen twijfel laat dat dit een stoel is) is gemaakt van donker eikenhout en staat op een stapeling van kleine lichteiken blokjes die de stoel in een droge positie brengt.

Boris Maas is een jonge designer, afgestudeerd op de design Academy van Eindhoven. Met zijn ontwerp wil hij het bewustzijn (of liever gezegd, het ontbreken daarvan) over het vraagstuk van klimaatverandering aankaarten.

Beeld Benno Lambooy

Architectuur heeft als fysiek object enorme impact op economische, culturele een ecologische condities. Maas maakt van dit stedenbouwkundige gegeven dankbaar gebruik. De keuze voor meubilair als ontwerpmedium vormt een even geslaagde als fraaie opstap naar de discussie over de vraag hoe globale problemen ons allemaal raken.

Lees ook

Reageer op dit artikel