Project

Zevende kamer voor het Treehotel in Zweden – Snøhetta

Architectuur

Het Zweedse Treehotel opent ‘The 7th Room’, een ruime vakantiehut op grote hoogte. Het architectenbureau Snøhetta ontwierp tien meter boven het maaiveld een hotelkamer die door de met print beklede onderkant verdwijnt tussen de boomtoppen. Nadat de gasten de steile trap hebben getrotseerd, worden zij beloond met een uitzicht over Lapse bossen en, zo hopen zij, het Noorderlicht.

Zevende kamer voor het Treehotel in Zweden – Snøhetta
foto: Johan Jansson

All about light
Om zoveel mogelijk van het uitzicht te profiteren zijn zowel de gevels als het dak onderbroken door grote glazen panelen. Alleen ‘de zesde gevel’ van het volume is gesloten, al lijkt deze minstens zo luchtig. De ontwerpers van Snøhetta sierden de onderkant van de hut met een 12 bij 8 meter grote print van de boomtoppen en de lucht. De foto is gemaakt voordat de bouw begon en sluit naadloos aan op het bestaande bladerdak.

foto: Johan Jansson foto: Johan Jansson. De onderkant van het volume is bedekt met een foto van de boomtoppen


Verstopt
Het lijkt alsof de ontwerpers het volume wilden verstoppen tussen de kronen van de bomen. De boomhut wordt gedragen door twaalf ranke palen, die opgaan in de herhaling van de hoge boomstammen. In verhouding met het zware volume dat deze smalle kolommen dragen, lijkt de hut te zweven tussen de boomtoppen. Het U-vormige volume is ontworpen rondom een dennenboom, die door het terras steekt en boven het volume uittorent.

foto: Johan Jansson foto: Johan Jansson. Terras met een vloer van touw (beeld: Johan Jansson) 


Interieur
Het contrast tussen het exterieur en het interieur is groot. Buiten zijn de gevels bekleed met donker, verbrand dennenhout, terwijl het interieur bestaat uit licht hout, strakke witte wanden en grote ramen. De ruimte van 55 m2 omvat twee slaapkamers, een lounge en een badkamer, verbonden via een terras. Dit terras is gemaakt van gespannen touwen en vormt een net waarop de avontuurlijke gast in slaapzak en onder het Noorderlicht de nacht kan doorbrengen. Net als de architectuur kan de gebruiker zich zo overgeven aan het bijzondere landschap van de Scandinavische natuur.

foto: Johan Jansson foto: Johan Jansson. Het interieur dat via grote ramen uitkijkt op de omgeving (beeld: Johan Jansson)

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 55 m2
  • Opdrachtgever Treehotel Sweden
  • Ontwerpbureau Snøhetta
Reageer op dit artikel