Project

ARC18: Work Home – Play Home – LAGADO architects

Interieur

Een kleurrijk en speels interieur dat is ontworpen voor het dagelijks leven van volwassenen en kinderen. Voorop in het ontwerpproces stond dat het huis alle mogelijke vormen van gebruik aan moet kunnen, tegelijkertijd. Zonder in alle multifunctionaliteit aan karakter in te boeten.

toelichting: LAGADO architects

We wilden laten zien dat ook in een vrij standaard nieuwbouwcasco een bijzondere, karakteristieke woning te realiseren is. Voor een bijzondere woning hoef je het niet per se in een klushuis, oud pand of CPO project te zoeken. De meest voorkomende vorm van woningbouw kan ook een bijzondere woonkwaliteit krijgen door een doordacht ontwerp te maken. Bouwers geven kopers steeds meer keuzevrijheid, een kans die je moet aangrijpen om je nieuwbouwhuis naar je hand te zetten.

Woning voor kinderen en volwassenen

Work Home Play Home is ons eigen woon-werkhuis in het centrum van Rotterdam: een kleurrijk en speels interieur dat is ontworpen voor het dagelijks leven van volwassenen en kinderen. Voorop in het ontwerpproces stond dat het huis alle mogelijke vormen van gebruik aan moet kunnen, tegelijkertijd. Zonder in alle multifunctionaliteit aan karakter in te boeten. Daarnaast wilden we een vrolijk kleurrijk huis maken met een eigen gezicht. Het feit dat er kleine opgroeiende kinderen in wonen hebben we omarmd in het ontwerp. Dus geen minimalistische trappen zonder balustrades, maar een spannend blauw trappenhuis dat met diverse driehoekige ramen verrassende ruimtelijke doorkijkjes en lichteffecten in het interieur biedt.

Woning voor spelen, wonen en werken

De woning van 3 lagen heeft per verdieping een andere functie. Wonen op de begane grond aan de tuin, slapen op de meer gesloten eerste verdieping en werken en logeren op de als open loft ingedeelde tweede verdieping. Een aantal strategisch geplaatste schuifdeuren zorgt voor ruimtelijkheid en privacy wanneer nodig. Zo is de route naar de werkkamer door een schuifdeur op de overloop op de eerste verdieping af te zonderen van de rest van het huis, waardoor wonen en werken naast elkaar kunnen plaatsvinden zonder overlast van elkaar te hebben.

Woning in full colour

Door gebruik te maken van karakteristieke materialen en uitgesproken kleuren en texturen ontstaat er een frisse, stimulerende omgeving met een eigen karakter, per verdieping verschillend. Blank essenhout, gecarameliseerde bamboe, oranje, blauw, paars en rood Valchromat, blauw met oranje terrazzo, wit graniet, diverse gekleurde tegels en gekleurde wanden en gordijnen zorgen voor contrastrijke ontmoetingen en definiëren ruimtes in het grotere geheel. Onafgewerkt beton, eikenhout en de non-kleur grijs hebben we uit ons palet verbannen, zwart is alleen toegepast in de deurgrepen.

Bijzondere woning in een standaard casco

We hebben ons uitgedaagd om een bijzondere woning te maken in een vrij standaard nieuwbouwcasco, waarbij het maken van zo veel mogelijk functionaliteit zonder verlies van karakter centraal stond. In het aankoop- en bouwproces was ruimte voor individuele koperswensen, die ten volle zijn benut. De trappositie, leidingschachten en installatieruimte lagen vast. Daaromheen is de plattegrond op diverse punten aangepast, om meer te bieden dan wat standaard was voorzien.

Zo is de hal, die al vrij royaal was, via verdiepingshoge ensuite schuifdeuren betrokken bij de keuken. De in de twee ruimtes doorlopende blauw-oranje terrazzo tegelvloer versterkt dit effect en zorgen ervoor dat de keuken, waar veel tijd wordt doorgebracht, ruimer oogt. Omgekeerd oogt de entree van de woning ook royaler en kun je via de schuifdeuren zien wie er binnenkomt in het geval er logees zijn. Aan het keukenraam is een bar met geïntegreerde ruimte voor planten ontworpen. Hierdoor heb je de mogelijkheid om ook echt quality time door te brengen aan de straatzijde van de woning, waardoor er meer contact en sociale controle is met de buurt.

Op de eerste verdieping is in de kleinste slaapkamer een kast in de wand ingebouwd om een strakke, rechthoekige ruimte te houden. De badkamer is daardoor kleiner en efficienter geworden. Op de tweede verdieping wordt de open ruimte verdeeld door een centrale kern. Hierin is naast de standaard technische ruimte een extra badkamer en een pantry opgenomen. Hierdoor is het comfortabel logeren en werken op deze verdieping. De pantry is ook erg handig om goed van het dakterras gebruik te kunnen maken. Naast koud bier binnen handbereik is er ook een waterpunt direct onderaan de trap naar het dakterras om de planten water te kunnen geven.

LAGADO architects

Wij zijn een serieus buro voor speelse architectuur. We maken leefomgevingen die sociale interactie bevorderen en uitnodigen tot divers gebruik. LAGADO architects maakt projecten die bijdragen aan de stedelijke leefomgeving, zoals winkels, restaurants, woningen en interieurs. Ook hebben we straatmeubilair, publieke toiletten, een schoolplein en skatebare objecten en parken gerealiseerd. In al die projecten staat het gebruik door diverse doelgroepen centraal, waar wij ontwerpaanleidingen in zoeken. Die worden vertaald in objecten met een heldere geometrie en uitgesproken karakter. Zo ook ons eigen huis in hartje Rotterdam.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Tulpstraat 8
  • Plaats ROTTERDAM
  • Projecttitel Work Home - Play Home
  • Projectarchitect(en) Maria Vasiloglou, Victor Verhagen
  • Aannemer Zelf gebouwd met hulp van Firma Michaelis en HuisHout voor kastfronten en maatwerk meubelen
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 133
  • Programma familiewoning met karakter en naast wonen ruimte voor werken, spelen en logeren
  • Opdrachtgever particulier
  • Ontwerpbureau LAGADO architects

Locatie

Reageer op dit artikel