Project

Woningbouw Lourdeskade Tilburg – DAT architecten

Architectuur

Recent is de laatste fase van het project Lourdeskade aan de Piushaven in Tilburg opgeleverd. De locatie heeft een markant karakter dat grotendeels bepaald wordt door de originele bebouwing zoals de klokkentoren van de voormalige Lourdeskerk en het gebouw van de oude ijzergieterij. DAT architecten was door het industriële karakter van de locatie geïnspireerd en heeft de sfeer doorgetrokken in het ontwerp van de nieuwe gebouwen.

Woningbouw Lourdeskade Tilburg – DAT architecten

Toelichting: DAT architecten

Het project omvat 150 nieuwe woningen, zowel appartementen als grondgebonden woningen. In het stedebouwkundige plan van DAT Architecten is veel aandacht geschonken aan het samenspel van bebouwing en openbare ruimte. De verschillende structuren van de omgeving , de wegen, het kanaal, de omliggende wijk en de architectuur smelten samen en versterken elkaar. Hierdoor is een fijnmazig stedebouwkundig geheel ontstaan waarbij de architectuur, het water en de oude gebouwen in relatie staan met elkaar. Dit uit zich in een eigenzinnige, tijdloze wijk met een industrieel karakter dat verwijst naar de geschiedenis van de Piushaven.

Lourdeskade te Tilburg DAT Architecten

Verrassend karakter

De combinatie van de volumes van de gebouwen en de omgeving geeft een bijzondere sfeer, er ontstaat echt een ‘plek’. De wijk, gelegen tussen de ‘dorpse sfeer’ van de achterliggende wijk en de reuring van de Piushaven, heeft een eigen karakter. Met zijn strakke uitstraling heeft de wijk ook veel extra aspecten zoals een binnentuin in het appartementenblok. De woningen zijn geschakeld in kleine blokjes van maximaal zes huizen waarbij gespeeld is met de plaatsing tegenover elkaar. Dit zorgt voor verrassende zichtlijnen, om elke hoek verschijnt er weer een heel ander uitzicht.

Lourdeskade te Tilburg DAT Architecten

De grondgebonden woningen zijn nul op de meter door de aanpak van de gevel en slimme installaties. De woningen zijn volledig geprefabriceerd en zijn ter plaatse in één dag gemonteerd.

Lourdeskade te Tilburg DAT Architecten

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Lourdeskade, Piushaven Tilburg
  • Adviseur constructie Aveco de Bondt
  • Adviseur installaties HEK Installatie Maatschappij
  • Aannemer Van de Ven Bouw en Ontwikkeling
  • Oplevering 2017
  • Opdrachtgever Vam de Ven Bouw en Ontwikkeling
  • Ontwerpbureau DAT Architecten

Locatie

Reageer op dit artikel